Česko mělo kvůli Green Dealu víc křičet. Jiné země se umějí v EU lépe prosadit, tvrdí Konečná

Kateřina Konečná (KSČM) v letním speciálu pořadu 360°

360° 4.8.2023

Česká republika se oproti některým srovnatelně velkým členským zemím Evropské unie nedokáže v Bruselu tak dobře prosadit, domnívá se europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Čeští zastupitelé se prý zpravidla „vzbudí“, až když je na vyjednávání příliš pozdě. Stejně tomu podle ní bylo i v případě přijímání ekologických norem Green Dealu, při jehož prvotním návrhu mělo Česko „víc křičet“.

Green Deal neboli Zelená dohoda pro Evropu bude mít pro české občany podle Konečné spíše negativní důsledky: „Obávám se, že místo toho aby byl impulzem, přinese pouze zdražování a naštvanost.“ Evropská klimatická politika prý mimo jiné upozaďuje jadernou energetiku, kterou Česká republika potřebuje k samostatnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Green Deal pro letadla popírá fyzikální zákony. Ohrozilo by to cestující, varují čeští výrobci

Také proto se měli podle Konečné čeští zástupci v Bruselu dohodě více bránit. Vina prý leží i na předchozí vládě. „S Green Dealem někdo přišel v roce 2019, a už tehdy měla Česká republika daleko víc křičet. My se vždy vzbudíme, až když je návrh hotový a téměř před finálním hlasováním. Takhle se prostě v EU nevyjednává,“ uvedla Konečná v letním speciálu pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Česko by si přitom mohlo dovolit zaujmout při jednání s Unií tvrdší pozici, věří europoslankyně. „Zažila jsem řadu zemí naší velikosti – Finsko, Rakousko i další –, ty od začátku řekly: ‚To tam nebude, poškodí to naše občany.‘ Dokázaly si to vydobýt nebo dostaly výjimku. Česká republika to nikdy neudělala a v závěrečných hlasováních se vždy přizpůsobila, aby to vyhovovalo EU, a ne nám. Řada zemí si do poslední chvíle podmínky kladla. Od České republiky jsem žádnou ‚red line‘ neslyšela,“ popsala politička.

Konečná: Kdo jiný byl tak servilní jako Fiala?

Oproti pozitivním ohlasům ze strany Bruselu by Konečná byla v hodnocení českého předsednictví Rady Evropské unie přísnější. „Nedivím se, že nám tleskali. Nevím, kdo jiný byl tak servilní k předsedkyni Komise von der Leyenové a jejímu místopředsedovi a komisaři pro klima Timmermansovi jako náš premiér,“ pohoršila se europoslankyně.

Česká vláda je podle ní zároveň „podepsána pod věcmi, které poškodí české občany“. Mezi nimi je například systém obchodování emisních povolenek v oblasti budov a silniční dopravy ETS2. „To znamená, že se CO2 bude platit a započítávat například do topení v domech, do uhlí, plynu, dřeva. Naroste nám cena benzinu a nafty, protože do toho opět budeme počítat emisní povolenky,“ zhodnotila Konečná.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) naopak udělala vláda v rámci vyjednávání maximum a s jejím výkonem je spokojený. „V Evropské unii to nefunguje tak, že říkáte ne, ne, ne a pak přijdete domů a stěžujete si na zlý Brusel. Musíte vyjednávat, získávat spojence a prosazovat svoje zájmy. Přesně to děláme, díky tomu jsou některá evropská opatření pro Českou republiku mnohem mírnější a rozumnější, než by byla bez zásahů naší vlády,“ uvedl dříve ve vysílání CNN Prima NEWS.

Více o očekáváních komunistů pro nadcházející eurovolby, řešení migrační krize či o údajně dogmatickém přístupu části EU k otázkám klimatu si poslechněte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
Evropská unie KSČM Brusel vláda Kateřina Konečná speciál emisní povolenky 360° Green Deal předsednictví Zelená dohoda pro Evropu