ČEZ hlásí rekordní zisky. Vláda je ale nedokáže řádně vytěžit, rozčiluje se Havlíček

Podle ekonomů nyní bude sílit tlak na českou vládu, aby se odhodlala ke zestátnění ČEZ.

Rekordní zisky ČEZ a Expert o cenách nafty

Třicet miliard korun. O tolik se za první půlrok zvedly zisky dodavatele energií ČEZ. Polostátní firma přitom letos několikrát zdražovala – třeba elektřinu v porovnání s loňskem prodává skoro čtyřikrát dráž. Z vysokých zisků firmy těží i stát. Opozice proto vyzývá vládu, aby s penězi lépe pracovala.

Levně vyrobili, draze prodali – to je podle ekonomů hlavní důvod vyšších zisků ČEZ. Přestože náklady na výrobu elektřiny také částečně rostly.

„Na výsledcích ČEZ vidíme, že ten růst není tak vysoký jako růst případných tržeb za prodej. A vy, když jako firma vlastníte velké elektrárny, tak se to prostě dříve nebo později propíše,“ komentuje situaci Pavel Peterka, hlavní ekonom finanční platformy Roklen.

„Ty výsledky jsou tažené výrobou a velkoobchodním obchodováním. Naopak výsledky prodeje konečným zákazníkům jsou výrazně horší,“ říká za společnost ČEZ její mluvčí Ladislav Kříž. Za první pololetí letošního roku však polostátní firma vydělala přes 33 miliard – loni přitom měla za stejné období zisk sotva dvě miliardy.

„To meziroční srovnání je trošku problematické, protože v loňském roce došlo k jednorázovému odepsání několika položek, především severočeských dolů, ve výši více jak osmi miliard korun,“ pokračuje mluvčí. Současné pololetní výsledky patří pro ČEZ k těm úplně rekordním. A protože je většinovým vlastníkem stát, na dividendách by podle současných odhadů mohl vydělat až 36 miliard korun.

Opozice proto vyzývá vládu, aby se k penězům dostala co nejrychleji, a ne až při vyplácení dividend v roce 2023.

„Stát musí být trochu akční. Nikdo nepochopí dnes to, že ČEZ má takhle vysoké zisky, když současně stát jako majoritní vlastník není schopen s těmi zisky pracovat,“ říká za opozici Karel Havlíček (ANO) a dodává, že řešení zavedením sektorové daně je populistický krok. Sám se klaní spíše k rozdělení dividend ČEZ.

ČEZ ale pravděpodobně peníze k vyplacení nyní na účtu nemá. Měl totiž vysoké výdaje třeba na splácení jistin. „Jejich ceny jsou nyní tak vysoké, že i ČEZ po takto výborném pololetí si na to složení jistin na burzu v Lipsku peníze musel půjčit,“ vysvětluje Peterka.

Vláda přitom zvažovala, že by vysoké zisky ČEZ a dalších energetických firem zvláštně zdanila. K tomu se teď ale nestaví kladně ani ekonomové, ani politici napříč celým spektrem.

„Prostě zisk je zisk. Proč zavádět sektorovou daň, která by mířila primárně na firmu, kterou z většiny vlastní stát,“ vysvětlil ekonom Peterka.

Na stole je přitom i varianta úplného zestátnění celého podniku. I ta se ale zatím jen zvažuje.

Tagy: