Chcete změnit práci? Učiňte tak hned, doporučují experti. Radí, před čím se mít na pozoru

Porada

Situace na pracovním trhu může být v dnešní době nejistá. Pokud jsou zaměstnanci nespokojení, měli by ze své pozice odejít hned – může být totiž hůř. Firemní sociolog Vojtěch Bednář a personalista Tomáš Surka ve vysílání CNN Prima NEWS poradili, na co si při hledání nové práce dát pozor a kde najít jistou pozici se stabilním platem.

Nezaměstnanost je v České republice dlouhodobě jedna z nejnižších v Evropské unii, v červenci dosáhla 3,1 procenta. Surka vzkázal, že ti, kteří práci chtějí, si ji najdou. „Někteří lidé reagují tak, že si práci najít nemohou. Důvod je, že hledají pozici pouze ve svém oboru. Pokud člověk chce a nehledá pouze v zaměření, které vystudoval, tak práci najde,“ podotkl.

Stejného názoru je i Bednář. „Lidé musí chtít pracovat a být schopní se vzdělávat či rozšiřovat své kompetence. Doba přeje flexibilním a aktivním, když si ale začnu klást nesplnitelné požadavky, může se stát, že skončím bez práce. A to paradoxně v době, kdy je hlad po nekvalifikovaných zaměstnancích,“ uvedl sociolog.

Nabídky firem jsou velkorysé, snaží se doplnit personální stavy. Pokud je někdo v práci nespokojený, a přemýšlí nad změnou pozice či povolání, měl by tak podle expertů učinit hned. „Největší poptávka je po nekvalifikovaných. Velice záleží, kde pracuji a jak si věřím. Doba je turbulentní a vyhlídky na podzim nejsou optimální. Pokud si lidé věří, je pro ně nyní ideální doba práci změnit,“ sdělil personalista.

Jdete do většího rizika

Bednář doplnil, že výhled do budoucna je nejistý. „Kdybych byl v pozici nespokojeného člověka, který je schopen práci rychle změnit, tak bych tak učinil. Může být hůře. Krize, o kterých se mluví jako o riziku, se očekávaly již před covidem. Pandemie tyto otazníky pouze odložila a situace se s válkou na Ukrajině komplikuje. Pokud člověk chce práci změnit, měl by to zkusit. Jde ale o do něco většího rizika než před rokem,“ vzkázal.

Nabídka benefitů, kterými se zaměstnavatelé snaží budoucí pracovníky zaujmout, je široká. Před čím byste se měli mít na pozoru? „Nevšímejte si jen toho, kolik peněz vám zaměstnavatel nabídne. Dívejte se i na prostředí, ve kterém se pracuje, kolegy a perspektivu nabízené pozice. Problém u zaměstnanců je ten, že do práce přichází s určitým očekáváním, které se později může ukázat jako mylné,“ pokračoval Bednář.

Právě to je podle něj jednou z příčin fluktuace, kdy lidé z pozic odcházejí ve zkušební době nebo krátce po ní. „Pro firmy i zaměstnance je to nepříjemné. Když jdu někam pracovat, tak bych měl o dané společnosti či zaměstnavateli vědět co nejvíce. Ideálně bych měl informace získat od svých potenciálních kolegů. Pozlátko a cukřík, který personalisté nabízejí, nemusí odpovídat tomu, co je uvnitř,“ doplnil.

Surka dodal, že aktuálně lidé hledají flexibilitu a možnost se dále rozvíjet. „Po covidu se stala práce z domova určitým standardem. Nyní je však trend opačný – lidé chtějí využívat možnosti pracovat z kanceláře a být v kontaktu s kolegy,“ vysvětlil.

Kde najdete jistotu?

Otázkou pro ty, kteří si chtějí najít novou práci, je i to, kdo je lepším zaměstnavatelem – zda stát, nebo soukromníci. „Dlouhodobě platilo, že státní sektor nabízel větší jistotu a kariérní řád. To však bylo vykoupeno tím, že mzdy byly nižší. Pro ty, kteří chtějí budovat kariéru, nabízí soukromý sektor více možností,“ dodal Surka.

Bednář doplnil, že záleží na kvalifikaci daného člověka a jeho očekáváních do budoucna. „Když je očekávání vysoké, jste specialista a chcete mít nějaký růst, je realita taková, že vám stát poskytne jistotu, ale nezaplatí vás. Pokud jste na střední kvalifikaci a nemáte zájem stoupat po kariérním žebříčku, tak vás pozice ve státní sféře může oslovit. Stát je, byl a bude bezpečným přístavem. Opravdové odborníky si ale zatím dovolit nemůže,“ uzavřel.

Tagy: