Chirurgicky přesná akce Ukrajinců. Voják popsal, jak nenápadnou zbraní potopili ruskou loď

Operátor ukrajinského námořního dronu pro CNN popsal, že k potopení ruské lodi Ivanovec na Krymu stačilo šest útočných plavidel. Ukrajinci měli útok provést pomocí námořních dronů MAGURA, které začal Kyjev s největší pravděpodobností vyvíjet až během války. Podle Ukrajinců jsou proti nim ruské lodě bezbranné.

Ruská Černomořská flotila kotvící na Krymu utržila minulý týden další ránu. Ukrajinci totiž údajně potopili korvetu Ivanonec. Podle webu Černomořské flotily je plavidlo dlouhé 56 metrů, jehož plný výtlak činí 493 tun, stále v aktivní službě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko zkouší na Ukrajině drony s umělou inteligencí. Útočí i bez povelu, naznačuje analýza

Ukrajinci měli útok na plavidlo provést pomocí plavidel MAGURA. Jedná se o námořní kamikaze drony o délce necelých šesti metrů, které Kyjev začíná čím dál častěji využívat proti ruským lodím.

Vývoj tohoto námořního dronu nejspíše začal až po vypuknutí ruské invaze. Teprve v polovině loňského roku byl námořní dron MAGURA představen na obranném veletrhu v Turecku. Podle americké CNN má už ale za sebou několik ostrých nasazení.

Ukrajinský operátor dronu pro televizi prozradil, že k útoku na ruskou loď Ivanovec se využilo deset těchto námořních dronů. Šest z nich prý zasáhlo bok lodi a zdemolovalo ji natolik, že se poroučela ke dnu. K útoku došlo v noci.

„Drony je poměrně obtížné spatřit, zejména na otevřeném moři. Kvůli jejich velikosti je obtížné je ovládat, protože moře je neklidné, ale také je pro nepřítele mnohem těžší nás zasáhnout,“ popsal operátor dronu pro CNN. Svou práci, která vyžaduje chirurgickou přesnost, přirovnal k práci klenotníka.

Podle něj námořní drony nesou obvykle nálože o hmotnosti 250 kilogramů. Technologicky je možné na plavidla dát ještě o 50 kilogramů více, prý to ale není ani potřeba. Už takto mají drony MAGURA údajně schopnost efektivně ohrozit jakoukoli loď Černomořské flotily.

Jsou lodě bezbranné?

„Zbraně na palubách ruských válečných lodí nebyly navrženy s ohledem na bezpilotní letouny, což nutí cíle jako Ivanonec používat děla vhodnější pro souboje s jinými loděmi,“ uvedl operátor.

„Žádná válečná loď nemůže být tak obratná jako tyto drony,“ doplnil.

Americká CNN poznamenala, že od anexe Krymu Ruskem v roce 2014 (a po dalších ztrátách po ruské invazi v roce 2022) Ukrajina v podstatě nemá v Černém moři funkční námořnictvo. Potopení lodi Ivanovec je však dalším vítězstvím Ukrajiny v tažení proti ruské Černomořské flotile.

Dosud největší akcí Ukrajinců proti ruským lodím zůstává potopení raketového křížníku Moskva, na který armáda Kyjeva zaútočila v dubnu roku 2022. Tato loď měla plný výtlak přes 11 tisíc tun a byla dlouhá přes 186 metrů.

Ukrajinská i ruská armáda během konfliktu vylepšují své dronové technologie, Moskva v současnosti testuje drony poháněné umělou inteligencí. Analytický web War on the Rocks informoval, že cílem Moskvy zřejmě je, aby byl při jejich řízení minimalizován lidský faktor. Na technologii plně autonomních dronů prý nemá odpověď ani americká armáda.

VIDEO: Rusko podniklo rozsáhlý vzdušný úder na Ukrajinu

Tagy:
útok loď Ukrajina drony Rusko Ivanovec námořní dron MAGURA