Pracovníky budeme shánět v Asii. Ukrajinci už radši směřují na Západ, říká Jásek

Vít Jásek

Rozhovor s Vítem Jáskem z Unie zaměstnavatelských svazů ČR o zaměstnávání cizinců

Česká ekonomika by mohla vzrůst až o 2,5 procenta, pokud by přišlo 100 tisíc pracovníků ze zahraničí. Takový je odhad Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Na pracovní místa, o která nemají Češi zájem, přicházeli dříve lidé ze zahraničí, hlavně z Ukrajiny, Běloruska anebo Moldavska. Ti jdou ale v poslední době za prací raději na Západ, kde mají lepší pracovní podmínky. „Budeme muset lovit ve vodách jihovýchodní Asie, jako je Vietnam nebo Filipíny,“ odhaduje šéf této unie Vít Jásek.

Zahraniční pracovníci, kteří dříve do ČR přicházeli z Ukrajiny nebo Běloruska, nyní vyhledávají země s kratším a jednodušším vízovým režimem. „Je to velká bolest naší administrativy. Přijmout pracovníka ze zahraničí, zejména z Ukrajiny, trvá v Česku více než šest měsíců. V Polsku řádově několik týdnů,“ vysvětlil Jásek.

Čeští zaměstnavatelé se podle něj snažili získávat pracovníky ze zemí, které jsou ČR příbuzné jak kulturou, tak i jazykem. „Což jsou například právě ty postsovětské země. Tito cizinci teď ale raději chodí za prací na Západ, kde mají mnohem lepší podmínky,“ uvedl šéf Unie zaměstnavatelských svazů ČR.

„Budeme muset lovit ve vodách jihovýchodní Asie, jako je Vietnam, Filipíny, Indie a možná Malajsie,“ řekl Jásek s tím, že to bude mnohem náročnější. „Je to odlišná kultura i jazyk,“ doplnil.

Společnost Flecto odhaduje, že v příštích pěti letech přijde do České republiky z těchto zemí až 50 tisíc lidí. „V posledních letech přicházeli do ČR cizinci zejména z postsovětských republik. Tito lidé však tady už momentálně buď pracují, nebo mají poměrně jednoduchou možnost pracovat v okolních zemích. A nás to přivádí k tomu, hledat zaměstnance ve vzdálenějších zemích,“ uvedla spoluzakladatelka společnosti Jana Stehlíková a poukázala na fakt, že v Česku už řada Mongolů či Filipínců pracuje.

„Ten trend je naprosto jasný a zřejmý,“ podotkla. Tito zaměstnanci se prý hledají stejně jako v jiných zemích. „Už teď se ukazuje, že jejich pracovní návyky a integrace do firem probíhá dobře. Jedním z těch problémů je však jazyková bariéra,“ řekla Stehlíková.

Tagy: