Co čeká princeznu Kate? Léčba je náročná, může se stát vzorem pro ostatní

Britská princezna Kate

Princezna Kate má rakovinu

Princezna Kate v emotivním prohlášení oznámila, že má rakovinu a že podstupuje preventivní chemoterapii. O jakou léčbu jde a jaké jsou její možné vedlejší účinky, shrnul britský web Daily Mail. Další kroky popsali odborníci i pro jiná zahraniční média. Organizace zabývající se rakovinou jsou vděčné za její přístup.

Dvaačtyřicetileté princezně z Walesu lékaři diagnostikovali rakovinu po lednové operaci břicha. Mangesh Thorat, zástupce ředitele oddělení klinických studií Bartsova centra pro prevenci rakoviny na univerzitě Queen Mary, pro Sky News uvedl, že zjištění rakoviny po operaci není příliš časté, ale ani neobvyklé. „Snímky, které provádíme před operací, mají mnohdy svá omezení,“ vysvětlil Thorat s tím, že někdy pomůže zákrok odkrýt to, co by jinak zůstalo skryto.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Princezna Kate s Williamem dlouho hledali vhodný způsob, jak těžkou diagnózu oznámit dětem

Britský web Daily Mail se zaměřil právě na preventivní chemoterapii, kterou princezna Kate podle vyjádření podstupuje, a snažil se zodpovědět základní otázky. Nicméně jeho odpovědi v zásadě limituje neznalost přesné diagnózy.

Kate prozradila, že je v „rané fázi léčby“, která začala koncem února. Nyní je prý na cestě k zotavení. Žádné další podrobnosti nebyly uvedeny.

Při chemoterapii se používají silné léky k napadení nádorů. Obvykle se podávají k přímé léčbě rakoviny nebo ke zmenšení nádoru při přípravě na operaci. Stejně jako v případě Kate může být postup použit také jako prevence v naději, že se rakovina nevrátí.

„I po úspěšném odstranění všech viditelných nádorových buněk operací mohou v těle zůstat mikroskopické nádorové buňky, které nelze současnými testy odhalit,“ podotkl profesor molekulární onkologie na univerzitě ve Warwicku Lawrence Young.

Znamená to, že její rakovina již zmizela?

Žádné podrobnosti o tom, zda tomu tak je, nebyly sděleny. Princezna Kate pouze sdělila, že její lednová rozsáhlá operace břicha, kterou lékaři nejprve považovali za nenádorové onemocnění, proběhla úspěšně.

VIDEO: Historik o reakci Britů na oznámení princezny Kate

Preventivní chemoterapie, nazývaná také adjuvantní chemoterapie, má za cíl zabránit návratu rakoviny poté, co byl hlavní nádor z těla odstraněn. Britská Národní zdravotní služba (NHS) uvádí, že ji lze použít ke „snížení rizika návratu rakoviny po radioterapii nebo operaci“.

„Doufáme, že se to nerozvine ve vážnější diagnózu,“ popsala pro CNN Prima NEWS zástupkyně šéfredaktora webu Expres Barbora Koukalová.

Léčba probíhá pomocí kapaček nebo pilulek

Preventivní chemoterapie se nejčastěji provádí formou kapaček nebo tablet, které jsou následně krevním řečištěm roznášeny do celého těla. V závislosti na typu může být chemoterapie prováděna buď v nemocnici nebo u pacienta doma.

Existuje více než 100 druhů chemoterapeutik. Všechny fungují podobným způsobem, cirkulují v krvi a zastavují množení rakovinných buněk kdekoli v těle tím, že je zabíjejí dříve, než se stihnou rozdělit. Tím se zabrání jejich růstu a šíření v těle.

Náročná léčba

„Skutečnost, že chemoterapeutika zabíjejí dělící se buňky, pomáhá vysvětlit, proč chemoterapie způsobuje vedlejší účinky. Tělesné tkáně se skládají z miliard jednotlivých buněk. Jakmile dospějeme, většina tělesných buněk se již příliš nedělí a nemnoží. Dělí se pouze v případě, že potřebují opravit poškození,“ uvádí nezávislá organizace pro výzkum rakoviny Cancer Research UK.

Některé buňky se však dělí i v dospělosti, například buňky vlasů a kůže. Protože léčba nevybíravě ovlivňuje tělesné tkáně bez ohledu na to, zda jsou rakovinné, či nikoliv, může vyvolat vedlejší účinky, jako jsou vypadávání vlasů, únava a modřiny. Pacient podstupující chemoterapii často užívá také další léky, které mají pomoci zmírnit nebo potlačit některé z těchto příznaků. Symptomy obvykle vymizí po ukončení léčby.

Šok pro Brity

„Jménem NHS (britská Národní zdravotní služba) mě tato šokující zpráva opravdu mrzí. V myšlenkách jsme s princeznou z Walesu a královskou rodinou, zejména v době, kdy její léčba pokračuje. Víme, jak obtížná může být pro pacienty a jejich rodiny cesta k diagnóze a léčbě. Mluvit o tom nahlas je opravdu statečné a může to pomoci ostatním, aby si nechali ověřit znepokojivé příznaky a symptomy. Pokud máte obavy z rakoviny, na webových stránkách NHS najdete další informace,“ uvedla výkonná ředitelka NHS Amanda Pritchardová na sociální síti X.

Signál společnosti

Charitativní organizace ocenily princeznino rozhodnutí promluvit a uvedly, že to povzbudí ostatní, aby vyhledali pomoc v případě svých vlastních možných příznaků rakoviny.

„Jménem všech v Cancer Research UK přeji Její královské Výsosti úplné a rychlé uzdravení a návrat k dobrému zdraví. V tomto těžkém období je důležité, aby princezna měla čas a prostor soustředit se na svou léčbu a abychom respektovali soukromí rodiny,“ uvedla výkonná ředitelka organizace Cancer Research UK Michelle Mitchellová na síti X.

Podotkla, že případy rakoviny, které mají velký ohlas, jsou často podnětem k tomu, aby se lidé dozvěděli více informací nebo se zamysleli nad svým zdravím. „Pokud si lidé všimnou něčeho, co pro ně není obvyklé, měli by se poradit se svým praktickým lékařem. Pravděpodobně to nebude rakovina. Ale pokud ano, včasné odhalení znamená větší pravděpodobnost úspěšné léčby,“ sdělila Mitchellová.

Tagy:
léčba rakovina chemoterapie diagnóza Catherine, princezna z Walesu vedlejší účinek Cancer Research UK National Health Service Kate Middleton