Jsem nepohodlný, tvrdí Janeček k neuznanému podpisu. Předvedl, jak píše jedničku a dvojku

Zájemci o Pražský hrad, jejichž registraci odmítlo ministerstvo vnitra, vkládají naději do rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS). Například podnikatel Karel Janeček zpochybnil kontrolu resortu, který mu neuznal například jeho vlastní podpis. Kvůli horší čitelnosti úředníci odmítli některé podpisy i pod peticí Karla Diviše. Také on doufá, že mu soud dá za pravdu. Diviš dokonce žádá posunutí termínu voleb.

Ze 73 tisíc podpisů platných pouze 48 tisíc. Karlu Janečkovi utekla hranice pro registraci do prezidentské volby o téměř dva tisíce podpisů. „Je hodně podpisů, které nebyly uznány, ale měly být,“ prohlásil matematik. Mezi neuznanými podpisy figuruje i jeho vlastní. Janečkovo číslo občanky totiž ministerstvo vnitra vyhodnotilo jako nesprávný údaj.

„Ani bych neřekl, že jsem se přepsal. Jsem nepohodlný pro spoustu politiků a mocenských skupin. Je to moc hezká náhoda,“ dodal Janeček. Pokud mu Nejvyšší správní soud nedá za pravdu, je připraven bránit se u Ústavního soudu.

Ve zpětné uznání podpisů věří i Karel Diviš. Tomu utekla registrace jen o 116 podpisů. „Kristýna Theuerová, narozená 9. září 1997, souhlasila, abychom zveřejnili datum narození. Ministerstvo vnitra přesto tvrdí, že taková občanka neexistuje,“ uvedl. I on stejně jako Janeček tvrdí, že je takových omylných vyhodnocení mnohem víc.

„Ve svých vzorcích mám evidentně lidi, kteří existují a kteří projevili zájem, abych kandidoval na prezidenta. To je ta podstata. Já si dokonce myslím, že by se měla zastavit veškerá volební kampaň a posunout termín voleb,“ doplnil Diviš.

Rezort vnitra ani jeden ze zmíněných případů nechce komentovat. „S ohledem na to, že ministerstvo vnitra je účastníkem řízení v rámci soudního přezkumu u Nejvyššího správního soudu, nebudeme se do ukončení tohoto řízení k rozhodnutím o registraci či odmítnutí kandidátních listin pro prezidentské volby 2023 vyjadřovat,“ konstatoval mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

O stížnostech musí NSS rozhodnout do 15 dnů. O tom, kdo ze hry o Hrad definitivně vypadne a kdo se naopak vrátí, by tak mělo být jasno 15. prosince. „Nelze vyloučit, že se to bude protahovat. Protože po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ještě může teoreticky rozhodovat Ústavní soud,“ připomněl ústavní právník Jan Wintr.

Své místo mezi kandidáty nemá jisté ani Denisa Rohanová. Podporovatelé senátora Marka Hilšera totiž napadli její kandidaturu, protože odevzdala podpisy tehdejších poslanců, kteří už nejsou členy dolní komory Parlamentu. I Rohanová je připravena bránit se u Ústavního soudu.

Tagy:
prezidentské volby politika volby Karel Janeček podpis prezidentské volby v ČR 2023 podpisy Karel Diviš Ministerstvo vnitra České republiky Denisa Rohanová