Umění, nebo čmáranice? Sprejování na kulturák ve Vodňanech platila radnice, nasvítila problém

Graffiti ozdobilo kulturní dům ve Vodňanech.

Povolené graffiti ve Vodňanech

Čmáranice, nebo umění? Bouřlivou diskuzi mezi obyvateli Vodňan na Strakonicku vyvolala posprejovaná zeď tamějšího kulturního domu. Dílo, které podle části veřejnosti připomíná vandaly poničenou fasádu, vzniklo jako umělecký záměr.

Už měsíc budí emoce obyvatel jihočeských Vodňan posprejovaná zeď tamního kulturního domu. Nejde ovšem o dílo vandalů. „Osobně jsem vše povolil, o vzhledu rozhodovala paní ředitelka,“ sdělil překvapivě starosta města Martin Macháč (ANO).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo, kde tradiční folklor baví i děti v kolébce. Jihočeské Doudleby jsou vesnicí roku

Stěnu během workshopu v rámci oslav posprejovali místní umělci. Akce měla mimo jiné poukázat na špatný technický stav budovy. „Je to jeden z dalších kroků, jak na problémy s touto budovou neustále upozorňovat,“ tvrdí Michala Piskačová, ředitelka kulturního domu.

Podle starosty Macháče se náklady na pořízení graffiti a celkového materiálu pohybovaly okolo 5 500 korun. Umělci se spreji prý k práci přistupovali s velkým zájmem a nadšením. A hlavně dobrovolně.

Místní však s výsledkem spokojení nejsou. „Je to čmáranice, nelíbí se mi to. Čmárat jen tak na zeď, a to ještě na kulturní dům,“ říká jedna z vodňanských obyvatelek. Jiní tvrdí, že graffiti se jim nelíbí z toho důvodu, že se podle nich dá udělat lépe. „Mně se to líbí, i když jsem stará,“ řekla s úsměvem jedna z místních. Jestli aktuální výzdoba kulturnímu domu zůstane i v následujících letech, rozhodne vedení města na základě diskuze a reakcí místních obyvatel.

Streetart umělci dokážou cokoliv

Podle streetart umělce Jakuba „Regie 257“ Šandy odvedli jeho kolegové dobrou práci. „Kluky znám, jména poznávám. Jsem pevně přesvědčený o tom, že kdyby pro ně zakázka byla lépe finančně ohodnocená, zvládnou udělat i složitější témata,“ reagoval.

„Když nám někdo dá peníze, které si normálně bereme za metr čtvereční, je možnost z naší strany udělat absolutně cokoliv,“ doplnil umělec. Důkazem toho jsou i další úkazy tohoto neobvyklého výtvarného umu.

Ve Zlíně například vzniklo unikátní streetartové dílo, jehož autorem je Michal Filák. Na graffiti jsou vyobrazeny nejznámější osobnosti Zlína, například bratři Baťové. Pokud i vy máte ve svém okolí netradiční výzdobu tohoto typu pouličního umění, pošlete nám své tipy na zpravy@iprima.cz.

Tagy:
umění graffiti Zlín Jihočeský kraj starosta umělec radnice sprejer Vodňany okres Strakonice kulturní dům Baťa streetart Martin Macháč Michala Piskačová