CNN: Američanům pomoci nechce, tajně tlačí na Írán. Jak Čína (ne)řeší krizi v Rudém moři

Navzdory svým globálním ambicím se Čína v současné krizi na Blízkém východě příliš neangažuje. Peking se odmítl přidat k bezpečnostní koalici v Rudém moři a všechny strany jen vyzval, aby se zdržely zvyšování napětí. Podle americké CNN ale potají Čína apeluje na Írán, aby si zkrotil své jemenské povstalce.

Čína v minulém roce zprostředkovala normalizaci vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem, největšími mocnostmi na Blízkém východě. Zdálo se, že Peking přebírá po USA otěže správce regionu. Jenže válka v Izraeli a následná krize ukázaly, že role Číny ještě nebude tak velká, jak se zdálo.

USA minulý týden zaútočily na cíle v Sýrii a Iráku, více v reportáži:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ten nemá rád Írán a jiný zase Izrael. Jak se vyznat v rozložení sil na Blízkém východě

Spojené státy se angažují na všech frontách. Pomáhají Izraeli, jednají o zklidnění situace se zeměmi Arabského poloostrova, hovoří se zástupci Palestiny a organizují bezpečnostní koalici, která má chránit civilní a vojenská plavidla v Rudém moři před agresí jemenských povstalců Hútíů.

Mrtvý brouk

To Čína celou krizi pozoruje zpovzdálí a zatím se nezdá, že by měla na své partnery v regionu zásadní vliv. „Veřejná reakce Číny na krizi v Rudém moři se zatím omezuje na výzvy k ukončení útoků na civilní lodě a zastřenou kritiku vojenských operací vedených USA proti Hútíům, což podle analytiků zdaleka neodpovídá globálním ambicím Pekingu,“ uvedla americká CNN.

Podle expertů se Čína nechce podílet na strážení Rudého moře pod vedením USA, protože by tím podtrhla americkou roli hegemona. Sám Peking ale současnou krizí trpí, protože i čínské přepravní společnosti musejí odklánět lodě od Rudého moře a vést je delší a nákladnější cestou kolem afrického mysu Dobré naděje.

Jonathan Fulton, jeden z vedoucích pracovníků Atlantické rady v Abú Zabí, pro CNN uvedl, že nečinnost Číny podkopává její důvěryhodnost u regionálních aktérů.

„Vnímání, že je Čína vznikající mimoregionální mocností, neobstojí, pokud se nesnaží zapojit. Koalice vedená Spojenými státy a Velkou Británií dělá těžkou práci, zatímco Čína přihlíží. To je špatný pohled. Regionální lídři pravděpodobně vidí Čínu jako papírového tygra,“ řekl.

„Myšlenka, že se Čína stává významným diplomatickým, politickým a bezpečnostním aktérem, byla tak silná. Současné události ale skutečně ukázaly, že přístup Číny k regionu je stále do značné míry řízen jejími ekonomickými zájmy a že zatím není ochotna ani schopna hrát příliš významnou roli v dalších oblastech,“ dodal Fulton.

Tahanice s Íránem

Podle americké CNN se ale přece jen Čína snaží krizi řešit po vlastní ose, třebaže to nedává příliš najevo. Peking má apelovat na svého spojence v regionu – Írán. Teherán má totiž pod palcem zmíněné jemenské povstalce, kteří ohrožují mezinárodní obchod. Čínští diplomaté mají na Íránce naléhat při společných jednáních.

„Čína v podstatě říká: ‚Pokud budou naše zájmy jakkoli poškozeny, bude to mít dopad na náš obchod s Teheránem. Řekněte tedy Hútíům, aby byli zdrženliví‘,“ řekl agentuře Reuters jeden z íránských představitelů informovaných o jednáních.

Podle odborníků se ale ukazuje, že Čína disponuje ve skutečnosti velmi limitovanou schopností reálně ovlivňovat Írán.

Tagy: