CNN: Čína se bojí, že Rusko selže. Bez Putina může být Moskva klidně i prozápadní

Ruská a čínská delegace na setkání v Uzbekistánu (15. 9. 2022)

Expert o aktuální situaci na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin a čínský protějšek Si Ťin-pching budou v Uzbekistánu ve čtvrtek a pátek debatovat o upevnění vzájemných vztahů. Jde tak letos již o druhé významné setkání obou státníků, k tomu prvnímu došlo krátce před válkou. Podle americké CNN Peking tiše doufá, že se Rusko udrží na pozici světové velmoci.

Šéfové Moskvy a Pekingu se setkali naposledy v únoru, krátce před vypuknutím invaze na Ukrajinu. Čína a Rusko tehdy deklarovaly utužení spojenectví, které je primárně namířené proti Spojeným státům a jehož cílem je snaha o změnu pozic na globální politické mapě. Pekingu ani Moskvě se totiž nelíbí, že se světové pořádky stále ještě točí kolem USA.

Teď se Putin a Ťin-pching setkali znovu (v rámci summitu Šanghajské organizace pro spolupráci) a budou si mít co vysvětlovat. Úmysly tandemu sice zřejmě zůstaly stejné, jen Rusko už není v očích zbytku světa tak mocné jako před začátkem války. Což může ve finále uškodit hlavně Číně.

Čína v politické pasti

„Pod vládou Ťin-pchinga Peking k Moskvě ještě více přilnul a bude teď přímo ovlivněn výsledkem války na Ukrajině. Poražené Rusko by posilnilo Západ a stalo by se méně užitečným aktivem pro čínské mocenské hrátky s USA. Oslabená Moskva by rovněž mohla být pro USA méně rozptylující a Washington by se tak mohl více soustředit na Peking,“ uvedla CNN.

Čínský prezident se tak ocitl v politickém paradoxu, kdy se snaží hrát na všechny strany. Čína myšlenkově podporuje Rusko, ale zároveň schvaluje územní integritu Ukrajiny. Peking se nepřidává k sankcím proti Kremlu, ale zároveň Rusko nijak vojensky nepodporuje. „Pokud by Čína k Rusku příliš přilnula, riskovala by dopad západních sankcí a diplomatický bojkot, který by mohl poškodit její vlastní zájmy,“ napsala analytička CNN Nectar Ganová z Hong Kongu.

Pro Peking je klíčový Putin

Dlouhodobá dominance Číny je tak závislá i na Rusku a hlavně na osobě Putina. Bez něj by mohl Peking ztratit v největší zemi světa spojence. „Neexistuje žádná garance, že Rusko bez silného Putina bude chtít nadále vyhledávat bezbřehé vztahy s Pekingem. V nejhorším případě pro Čínu se může stát, že Rusko by začalo diplomaticky tíhnout k Západu, čímž by se vyplnily čínské obavy z geopolitického obklíčení ze strany USA,“ uvedla CNN.

Čína se proto snaží Rusko využít, na osud Kremlu ale rozhodně nesází všechny žetony. Dokládá to i nedávné vyjádření Ťin-pchinga o Kazachstánu, postsovětské republice, která se poslední dobou od své mateřské základny čím dál více odpoutává. „Čína bude vždy podporovat Kazachstán v udržování národní nezávislosti, suverenity a územní integrity,“ řekl čínský prezident, čímž zahnal možné ruské sny o jihovýchodní teritoriální expanzi.

Tagy: