Nádraží, kde umí obsluha 12 jazyků. S návalem turistů pomáhá umělá inteligence

Na japonském nádraží pomáhá umělá inteligence.

Na japonském nádraží překládá umělá inteligence

Na rušném tokijském nádraží Seibu-Šindžuku nainstalovali speciální skleněné okénko, které umí překládat do japonštiny z 12 světových jazyků. Systém poháněný umělou inteligencí má každému umožnit komunikaci s japonským personálem. Štáb CNN si vynález vyzkoušel.

„Byla jsem nervózní, protože jsem slyšela, že tu lidé nemluví anglicky,“ svěřila se Fatima Howcharová pro americkou CNN.

Pro turisty bez znalosti japonštiny je na světě řešení, které umožní cestovat bez obav. Na jednom z tokijských nádraží se nachází speciální skleněné okénko, které ovládá hned 12 světových jazyků. Vedle angličtiny také čínštinu, filipínštinu nebo portugalštinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Budeme bez práce, obávají se dabéři umělé inteligence. Expert jejich strach mírní

Uživatelé jednoduše položí otázku ve svém rodném jazyce. Ta se objeví na obrazovce a poté je okamžitě přeložena do japonštiny, aby si ji personál mohl přečíst. Odpověď se přeloží zpět do původního jazyka uživatele. Člověk ve finále komunikuje s živým zaměstnancem, robot plní pouze funkci prostředníka.

Systém je nyní ve zkušebním provozu.

„Bylo nám řečeno, že počet zahraničních návštěvníků Japonska roste. Proto se zavedla tato obrazovka, aby mohli zaměstnanci a zákazníci hladce komunikovat tváří v tvář,“ popsala Ajano Yažimaová, pracovnice železnice.

„Výzkum v oblasti zpracování přirozeného jazyka a umělé inteligence postupuje velmi rychle, takže tyto systémy jsou stále lepší a lepší a doufám, že se v budoucnu budou používat nejen na nádražích, ale i na mnoha dalších místech,“ soudí Hitomi Yanaková, docentka a výzkumná pracovnice z Tokijské univerzity.

Výrobce systému doufá, že by se to mohlo týkat letišť, sportovních akcí a nemocnic.

Jak vynález funguje? Na kompletní přeloženou reportáž americké CNN se podívejte ve videu výše.

Tagy: