CNN: Ukrajinci chtějí ochromit ruskou válečnou ekonomiku. Pomocí mají drony s AI

Ukrajinští vojáci si musejí drony platit ze svého, navzdory západním dodávkám.

Dronový útok v Tatarstánu

Ukrajinská armáda čím dál častěji podniká útoky v ruském vnitrozemí, které mají za cíl ochromit ruskou ekonomiku. Podle CNN k tomu Ukrajina využívá drony s umělou inteligencí, která strojům usnadňuje orientaci v terénu.

Už dávno neplatí, že by se válka na Ukrajině odehrávala jen na Ukrajině. Kyjevské údery ve vnitrozemí Ruska jsou stále častější. Naposledy měla Ukrajina udeřit ve stovky kilometrů vzdáleném Tatarstánu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko má v nákupu munice na Ukrajinu dalšího spojence. Němci poskytnou miliardy korun

Ukrajinská armáda cílí primárně na ropné rafinérie a další klíčové energetické struktury. „Tyto odvážné ukrajinské údery zasahují obrovský ruský ropný a plynárenský průmysl, který navzdory západním zákazům dovozu a cenovým limitům zůstává největším zdrojem příjmů válečné ekonomiky Moskvy,“ uvedla americká CNN.

Podle odborníků nejsou útoky nahodilé, ale přísně systematické a mají za cíl skutečně ochromit ruskou válečnou ekonomiku, protože se nesoustředí jen na sklady, ale i produkční budovy. USA útoky kritizují, protože se bojí eskalace konfliktu s Ruskem.

Drony s AI

Útoky byly provedeny drony s větším dosahem a pokročilejšími schopnostmi, z nichž některé dokonce začaly integrovat základní formu umělé inteligence, která jim pomáhá navigovat a vyhnout se rušení, uvedl zdroj blízký ukrajinskému programu dronů.

Takové drony údajně zvládnou zasáhnout cíl s metrovou přesností. Stroj se díky umělé inteligenci dokáže zorientovat v terénu a zopakovat dříve nasimulovanou trasu k cíli.

„Mají věc, které se říká ‚strojové vidění‘, což je forma umělé inteligence. V podstatě vezmete model, máte ho na čipu a trénujete tento model, aby identifikoval geografii a cíl, ke kterému naviguje. Když je nakonec nasazen, je schopen identifikovat, kde se nachází,“ řekl Noah Sylvia, výzkumný analytik britského think tanku Royal United Services Institute.

Podle něj takový dron nepotřebuje k nasazení komunikovat se satelity, ani s dalšími stroji, a je proto plně autonomní.

Už v polovině února se objevila informace, že drony s umělou inteligencí zkouší také Rusko. Nové přírůstky do ruské armády mají jména Šturm 1.2 (neplést s protitankovou střelou 9K114 Šturm) a Ovod.

V prvním případě jde o robustní a poloautonomní bezpilotní letoun, který údajně dokáže vyhodnocovat bojovou situaci a bombardovat cíl nezávisle na lidském operátorovi. Dron prý pracuje s technologií uzamčení cíle, při které lidský operátor označí cíl na kontrolním panelu a dron následně sám vyhodnotí, kdy přesně a odkud na cíl zaútočí.

Přestože má jít o technologicky pokročilý dron, dá se využít i jako kamikaze stroj, což naznačuje, že nebude zase tak nákladné ho vyrobit.

Druhý dron Ovod je menší a agilnější. Dokáže údajně zasáhnout statický i pohyblivý cíl s úspěšností 90 procent. Podle webu War on the Rocks existují důkazy, že Rusko nové drony zkouší i v probíhající válce na Ukrajině.

Tagy: