Ostré hlášky v Partii: Došlo na xenofobii, brutální kampaň i „nemocného Baldu“

Vladimír Špidla

Nejlepší hlášky z Partie s Vladimírem Špidlou a Marianem Jurečkou

Nedělní Partie Terezie Tománkové přinesla několik slovních přestřelek mezi pozvanými hosty. Témata byla pestrá – řeč přišla nejen na současnou pandemickou situaci a sestavování vlády, ale také na program antiBabiš, xenofobii i „prvního českého teroristu“ Jaromíra Baldu.

V pořadu na CNN Prima NEWS debatovali v první části expremiér Vladimír Špidla (ČSSD) a Marian Jurečka (KDU-ČSL), v druhé půlce pak poslanci Martin Baxa (ODS), Olga Richterová (Piráti), Jana Mráčková Vildumetzová (ANO) a Radek Rozvoral (SPD).

Rakousko jako model? Soud by to smetl ze stolu

Kvůli strmým nárůstům počtu nakažených koronavirem se sousední Rakousko rozhodlo pro tvrdý lockdown mířený na neočkované. Už nyní nemají přístup do restaurací, na sportovní akce nebo do kadeřnictví. Nové je pro neočkované to, že budou omezeni i při nakupování. Podle Špidly by se mohl takový model stát určitou inspirací i pro Českou republiku, byť uznává, že jde o velmi silné opatření.

„Ale na druhé straně jsem viděl rakouského ministerského předsedu a ten to velmi jednoduše zdůvodnil – nemůžeme zvýhodňovat ty, kteří jsou bezohlední k jiným,“ řekl Špidla.

Jurečka ale upozornil, že podobný model by měl v českém prostředí podle oslovených právních expertů jepičí život. „Bude to napadeno u soudu a ten může takový postup vlády – současné i budoucí – smést ze stolu,“ reagoval šéf lidovců.

Nouzový stav nelze vyloučit

V souvislosti se zhoršující se pandemickou situací se začalo také mluvit o znovuzavedení nouzového stavu, který by přihrál vládním představitelům další nástroje pro boj proti šíření nemoci COVID-19. „Zatím to vypadá, že pandemický zákon dává nástroje vládě k tomu, aby s tím mohla pracovat. Je tu ale jedno velké ale, účinnost zákona nám bude končit na konci února příštího roku,“ uvedl Jurečka.

Za sebe by byl rád, kdyby se nouzovému stavu Česká republika vyhnula. Pokud se situace zhorší, nemůže nic zaručit. Špidla naopak vnímá nouzový stav jako jeden z pravděpodobných nástrojů, pokud se pandemie v ČR opět vymkne kontrole. „Měli bychom velmi přemýšlet o tom, že se během několika týdnů situace ukáže být tak vážná, že nouzový stav bude rozumné a ústavně komfortní řešení,“ podotkl někdejší premiér.

Ještě brutálnější realita

V Partii přišla řeč i na nedávno spuštěnou „brutální kampaň“ na podporu očkování, v níž se objevují pacienti i oběti z covidových odděleních nemocnic. Třebaže nejsou některé snímky pro slabší povahy, podle Jurečky je skutečnost mnohem drsnější.

„Ta kampaň není brutální, daleko brutálnější je ta realita. Kampaň realitu vlastně ještě úplně nevystihuje, vůbec tam nejsou popsány příběhy, kdo odchází – lidé, babičky, dědečkové, tátové a mámy ve středním věku, odcházejí děti,“ rozvedl svůj pohled ve vysílání CNN Prima NEWS.

Není nadšený z faktu, že mnozí lidé odmítli vakcínu na základě dezinformací a hoaxů, které se šíří internetem. Ohrožují tím pak nejen sebe, ale i další lidi – třeba tím, že zaberou zbytečně místo v nemocnicích. „Díky 57 procentům, kteří se nechali očkovat, tady nemáme dneska lockdown. Kdyby nebyli očkovaní, tak je ČR už plošně zavřená,“ varoval Jurečka.

Doznání ke xenofobii

V druhé části diskuzního pořadu spolu debatovali zástupci TOP 09, ODS, SPD a ANO o současné politické situaci. Mimo jiné ve vysílání padla připomínka, že se hnutí Tomia Okamury kvůli své nacionalistické rétorice objevilo i ve zprávě ministerstva vnitra o extremismu. Proti tomu se ohranil poslanec SPD Radek Rozvoral.

„Strach a nenávist určitě do médií nešíříme. Víte moc dobře, že se o nás píše ve zprávě o extrémismu jenom z toho důvodu, že šíříme nějakou xenofobii. Ale to je jen kvůli tomu, že nepodporujeme imigraci,“ doznal se nedopatřením Rozvoral ke xenofobnímu pojetí komunikace hnutí SPD.

Pro jistotu se rovněž distancoval od seniora Jaromíra Baldy, který v roce pokácel dva stromy na železniční tratě a šířil špatně přeložené letáky s úmyslem vyvolat dojem, že za skutkem stáli džihádisté. „Pan Balda nebyl nikdy naším členem a všichni moc dobře víme, že to je nemocný člověk. Nás podporuje 500 tisíc lidí, ale nikdy nebyl naším členem,“ bránil se jakémukoliv spojení s Baldou, který byl otevřeným příznivcem SPD.

Hádka kvůli antiBabišovi

V Partii rovněž došlo na slovní přestřelkou mezi poslankyní Janou Mráčkovou Vildumetzovou (ANO) a místopředsedou ODS Martinem Baxou. Politička mu zazlívala, že koalice Spolu má jako jediný program vymezování se proti končícímu premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Baxa na to reagoval s tím, že přesně takovému programu lidé nakonec dali ve volbách hlas.

„Je to jasné hlasování proti rozvratu, který způsobila vaše vláda. To je to obrovské státní zadlužení, naprostá nefunkčnost státu v boji proti pandemii, to jsou ty desítky mrtvých, které tady zůstaly. Lidé řekli, že už takovou vládu nechtějí – vládu ANO, SPD, komunistů, která způsobila takové problémy,“ kontroval občanský demokrat.

Rýpl si také do dvojitého ministra Karla Havlíčka (ANO), který podle Baxy nedokázal ukočírovat ministerstvo dopravy. „Váš superministr Havlíček tvrdil, že zvládá všechno, nezvládal nakonec dohromady nic. Stav dopravy v současné době – ať už veřejné nebo státní – je úplně tristní. Opravdu máme co napravovat,“ řekl v Partii Terezie Tománkové.

Tagy: