Expert popsal použití hypersonické střely. Bránit se proti ní Ukrajinci mohou jen těžko

Ruský stíhací letoun MiG-31 s raketou Kinžal

Údajné použití hypersonické střely Kinžal na Ukrajině žádný průlom neznamená, vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr. Rusové tvrdí, že střelou zničili velký podzemní sklad ukrajinských raket a munice v Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě země. Podle vojenských expertů proti nim v současné době neexistuje účinná obrana.

„Střelu použili, aby si ji vyzkoušeli v bojových podmínkách a mohli toho propagandisticky využít. Nemáme nezávislé potvrzení, že se tak skutečně stalo. Nepovažuji to však za vyloučené, použití není riziko. Dalo se to vyřešit například použitím raket Iskander,“ upozornil Visingr v souvislosti s tím, že Kinžal je podle něj „experimentální záležitost“.

O jejím použití mohlo být rozhodnuto proto, že Rusům některé kategorie zbraní docházejí. „Nemělo by to znamenat zásadní průlom. Určitě byla k použití i jiná zbraň,“ dodal analytik.

O zničení velkého podzemního skladu raket a letecké munice ukrajinských jednotek v obci Děljatyn v Ivano-Frankivské oblasti informoval v sobotu mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Tvrzení ale zatím nelze ověřit.

Co mohou dělat Ukrajinci?

Označování Kinžalu za hypersonickou zbraň je podle experta zavádějící. Tyto typy vojenského arzenálu se totiž pohybují nejméně pětkrát rychleji než zvuk a jsou díky rychlosti a manévrovatelnosti obtížně sledovatelné a zachytitelné.

„Kinžal je ze vzduchu odpalovaná balistická raketa. Vlastně varianta střely Iskander,“ vysvětlil Visingr. Hlavice zbraně je vysoce výbušná. Při údajném útoku na Ukrajině se mohlo jednat o variantu určenou proti podzemním objektům. Hlavice nejprve pronikne pod povrch a exploduje až později.

Proti hypersonickým zbraním neexistuje v současné době účinná obrana. „Ukrajinci nemůžou dělat nic, asi jen zničit letouny, které Kinžaly nesou,“ podotkl Visingr.

Z ukrajinského pohledu by tak mohlo být zajímavé, kdyby země obdržela systémy protivzdušné obrany od zahraničních partnerů. „To by mohlo Rusům použití Kinžalů zkomplikovat,“ odhadl expert.

Tagy:
válka armáda raketa invaze Ukrajina sklad Rusko Lukáš Visingr Kinžal hypersonická zbraň