Omezení příjmu volného cukru na pouhých šest lžiček denně a dodržování limitu jednoho sladkého nápoje týdně může podle nového výzkumu výrazně prospět zdraví. Vědci z Číny a Spojených států navíc ve studii prezentované v časopise The BMJ tvrdí, že každodenní nadměrná konzumace volného cukru může zvýšit riziko vzniku až 45 zdravotních problémů, a to včetně závažných onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka nebo deprese. Tématu se věnuje také americká CNN.
Nová studie zveřejněná v časopise The BMJ jasně potvrdila, že nadměrná konzumace volného cukru může mít negativní dopad na lidské zdraví. Přestože doporučení omezit příjem volného cukru na méně než deset procent denního kalorického příjmu existují již dlouho, vědci z Číny a Spojených států chtěli nejprve podrobně vyhodnotit kvalitu existujících důkazů, aby vypracovali podrobná doporučení pro omezení cukru. Píše o tom web stanice CNN.
Autoři studie se zaměřili na volné cukry, což jsou cukry přidané během zpracování potravin nebo balené jako stolní cukr a jiná sladidla. Zároveň jde o cukry přirozeně se vyskytující v sirupech, medu, ovocné a zeleninové šťávě, pyré, pastách a podobných produktech, kde byla rozložena buněčná struktura potraviny.
ČTĚTE TAKÉ: Cukrovka nebolí, člověk proto o ní často ani netuší, varoval lékař. Na co dávat pozor?
V rozsáhlém přehledu 73 metaanalýz, který zahrnoval přes osm tisíc studií, byla vysoká spotřeba volného cukru spojena s rizikem vzniku 45 onemocnění, jako jsou cukrovka, dna, obezita, vysoký krevní tlak, srdeční infarkt, mrtvice, rakovina, astma, zubní kaz, deprese, předčasná smrt a další. Výzkum také ukázal, že lidé s vyšším příjmem cukru měli tendenci mít vyšší tělesnou hmotnost než ti s nižším příjmem.
Tvůrci nedávné studie se zabývali také otázkou vztahu mezi vysokou spotřebou volného cukru a rakovinou. Důkazy o této souvislosti jsou však dle nich omezené a vyžadují další výzkum. Domnívají se však, že vysoká spotřeba cukru může vést k obezitě, která je silným rizikovým faktorem pro různé druhy nádorů a kardiovaskulárních onemocnění.
Kromě toho může cukr podpořit vznik zánětů v těle, které vedou k závažným srdečním poruchám nebo depresi. „Příjem volného cukru může podporovat zánět v těle a to může způsobit stresovou zátěž na srdce a v krevních cévách, což může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku,“ uvedla pro CNN behaviorální vědkyně Brooke Aggarwalová.
Co je potřeba změnit?
Doporučení studie se shodují s výzkumy Světové zdravotnické organizace, Světového fondu pro výzkum rakoviny a Amerického institutu pro výzkum rakoviny, které upozorňují, že by lidé měli omezit příjem volného cukru na méně než 25 gramů denně, což je asi šest čajových lžiček. Toto zjištění se týká všech druhů cukru, včetně přidaného cukru a sacharózy přítomné v potravinách.
Pro představu, kolik cukru to znamená, autoři studie uvádějí, že dvě a půl čokoládové sušenky obsahují stejně cukru jako limit doporučovaný pro celý den. Podle Cleveland Clinic například jediná kobliha disponuje asi 15 až 30 gramy cukru, což už může být vzhledem k doporučenému dennímu limitu značné množství.
Odborníci radí také snížit spotřebu nápojů slazených cukrem na méně než jednu dávku týdně. Přeloženo do češtiny jde o 200 až 355 mililitrů. „Místo slazených nápojů zvolte vodu ochucenou plátky ovoce a místo dortů, sušenek nebo zmrzliny si jako dezert dejte čerstvé nebo mražené ovoce,“ řekla Aggarwalová s tím, že jedním z nejlepších způsobů, jak snížit příjem cukru, je častější vaření a pečení doma. Důležitý je však také dostatek kvalitního spánku. „Když jsme unavení, máme tendenci vybírat si potraviny s vyšším obsahem cukru,“ dodala.
Lidé by měli také číst nutriční štítky na potravinách. „Uvědomte si, co do svého těla dáváte, tím, že si při nakupování přečtete nutriční štítky – a to dokonce i na potravinách, které možná nepovažujete za sladké, jako je chléb, snídaňové cereálie, jogurty nebo koření. Tyto potraviny obvykle obsahují hodně přidaného cukru a ten se sčítá,“ řekla CNN ředitelka Health Media Innovation Maya Adam.