Daňové přiznání 2022: Kdy ho za vás může podat zaměstnavatel a co si k tomu připravit

Daňové přiznání

Termín pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob se neúprosně blíží. Jestliže si s vyplňováním růžového formuláře nevíte rady nebo se chcete zbavit starostí, můžete svou povinnost za určitých podmínek přehodit na zaměstnavatele. Do poloviny února mu ale musíte předat potřebné dokumenty. Poradíme vám, jak na to.

Podávat daňové přiznání není zrovna zábava. Pro někoho může být vyplňování formuláře navíc složité a nepřehledné, člověk se také obává, aby někde neudělal chybu, a nevystavil se tak riziku sankcí ze strany finančního úřadu. Nezoufejte, protože za určitých okolností můžete o podání daňového přiznání za uplynulý rok požádat mzdovou účtárnu svého zaměstnavatele.

Pokud tak učiníte, formálně požádáte o takzvané roční zúčtování daně. Ale pozor, na tento „benefit“ nemá nárok každý, musíte splnit několik podmínek. Klíčové je, abyste za zdaňovací období (tedy rok 2021) měli veškeré zdanitelné příjmy ideálně od jediného zaměstnavatele. Pokud jste měli zaměstnavatelů více, pak je možné o roční zúčtování daně požádat jen tehdy, když jste u nich byli zaměstnáni postupně, nikoli současně.

Kdy o zúčtování daně požádat nelze

Pracovali jste celý rok 2021 pro jediného zaměstnavatele na klasickou pracovní smlouvu, ale zároveň jste si u jiného přivydělávali na dohodu o provedení práce? Pak daňové přiznání budete muset podat sami. Totéž platí v případě, kdy jste měli souběh dvou zaměstnaneckých poměrů (u různých zaměstnavatelů) třeba na zkrácený úvazek.

Stejně tak si s daněmi budete muset poradit sami, když jste vedle zaměstnání měli příjmy ještě ze samostatné výdělečné činnosti (tedy pokud jste byli zaměstnanec i živnostník). Nebo když jste vedle příjmů ze závislé činnosti měli i příjmy podle § 9 zákona o dani z příjmů. Typicky se to týká příjmů z pronájmu nemovitostí a podobně. Tyto příjmy zároveň byly vyšší než 6 000 korun za celý rok.

Z možnosti požádat o roční zúčtování daně svého zaměstnavatele vás ale vyřadí i zdánlivé maličkosti. Jako například pokud jste v průběhu roku předčasně zrušili penzijní připojištění nebo životní pojištění, na něž jste v předchozích letech využili daňovou výhodu (v podobě odčitatelné položky).

Co musíte zaměstnavateli předložit

Nejprve si připomeňme důležité lhůty. Pokud jste o roční zúčtování daně požádali, musíte svému zaměstnavateli všechny potřebné doklady předložit nejpozději do 15. února. Zaměstnavatel za vás daňové přiznání podá do konce března, a pokud vám zjistí přeplatek, dostanete ho v březnové mzdě, respektive v dubnové výplatě. Nejpozději však do 30. dubna.

Pro účely ročního zúčtování daně je pak třeba zaměstnavateli doložit všechny doklady za uplynulé zdaňovací období od všech předchozích zaměstnavatelů o zúčtované či vyplacené mzdě, sražených zálohách na daň z těchto příjmů, poskytnuté měsíční slevě na dani a vyplacených měsíčních daňových bonusech. Jestliže jste v roce 2021 měli příjmy od jediného zaměstnavatele, ten má přehled o vyplacených mzdách, zálohách na daň, slevách či bonusech.

Tím to však nekončí. Možná patříte k lidem, kteří si mohou takzvaně „z daní“ odečíst ještě pěknou sumu peněz. Proto je třeba se přesvědčit, zda můžete uplatnit odpočty od základu daně, případně daňové slevy. Na každý pád je i toto nutné ve stanovené lhůtě zaměstnavateli doložit.

Odpočet versus sleva

Mezi odpočty od základu daně patří spoření na důchod, životní pojištění, úroky z hypotéky nebo z úvěru ze stavebního spoření, dary včetně darování krve, příspěvky odborům nebo náklady na zvyšování kvalifikace.

Svou daňovou povinnost nesnížíte celou vykázanou částkou, ale jen o 15 procent z ní. Výše uznatelného odpočtu ze základu daně je ale limitována –⁠ u každého druhu jinou částkou.

Naproti tomu daňová sleva snižuje již vypočtenou daň. Patří k nim: základní sleva na poplatníka, sleva na vyživované dítě, školkovné, sleva na manžela či manželku bez příjmů, sleva na studenta a sleva pro zdravotně postižené. Také v tomto případě jsou stanoveny částky, které si lze z daňové povinnosti odečíst.

Pokud patříte k lidem, kteří mají možnost o roční zúčtování daně svého zaměstnavatele požádat, určitě toho využijte. Odpadne vám tak nejen řada starostí, ale také odpovědnost za správně podané daňové přiznání. Navíc tím získáte šanci napravit některá opomenutí vzniklá během roku. Například pokud jste zaměstnavateli včas neprokázali některé rozhodné skutečnosti pro uplatnění slev na dani.

Tagy: