Dáreček pro Ukrajinu. Po Britech pošlou Kyjevu moderní „neviditelné“ rakety i Francouzi

Velká Británie před několika dny oznámila, že Ukrajincům předá moderní rakety Storm Shadow. Jde sice jen o exportní verzi s omezeným doletem, ale i tak půjde o značné posílení Kyjeva. Po Londýnu se nyní rozhoupala i Paříž. Francouzský prezident Emmanuel Macron informoval, že okupované zemi daruje i své střely tohoto typu.

Elysejský palác má v plánu Ukrajině zaslat své rakety SCALP-EG, což je francouzské označení pro zmiňované střely Storm Shadow. Francouzi se tak připojují k Britům, kteří již tuto zbraň Kyjevu přislíbili.

Macron o úmyslu předat Ukrajincům tyto střely promluvil v rozhovoru pro francouzskou veřejnoprávní televizi TF1. „Rozhodli jsme se je (Ukrajince) zásobit novou municí a raketami. Také vybudujeme nová výcviková střediska pro vojenské prapory na východě země s Ukrajinci, kteří budou zodpovědní za protiofenzivu,“ popsal francouzský prezident. Navíc dodal, že Francie bude Ukrajině pomáhat při opravách její vojenské techniky a zbraní.

Zároveň v některých částech rozhovoru volil poměrně opatrný tón. „Nevedeme válku s Ruskem, jen pomáháme Ukrajině bránit se ruské agresi. Nezásobujeme je zbraněmi, kterými by mohli napadnout přímo ruské (mezinárodně uznávané) území,“ zmínil francouzský prezident.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinské odhodlání a ruský chaos. Novináři prvně navštívili části osvobozeného Bachmutu

Kromě toho v rozhovoru řekl, že strategií Francie je „pomoci Ukrajině natolik, aby došlo na mírové jednání obou stran“, tedy Ukrajiny a Ruska.

Macron se před pár dny sešel se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským přímo v Elysejském paláci. Ukrajina aktuálně mimo další zbraně poptává i stíhačky, kterými by mohli vyrovnat rozložení sil ve vzduchu, kde mají Rusové jasnou převahu. Podle Macrona však o letadlech při setkání řeč nepadla. „Nebavili jsme se o stíhačkách. Bavili jsme se o raketách, o výcviku,“ tvrdil Macron pro televizi.

Oslabené, ale pořád účinné

Rakety Storm Shadow, respektive pod francouzským pojmenováním SCALP-EG, již Ukrajincům darovali Britové. Ti Ukrajině dali exportní verze střel. Zatímco jejich rakety Storm Shadow mohou doletět až do vzdálenosti 500 kilometrů, ty darované Ukrajincům „pouze“ do 250 kilometrů.

To však Ukrajincům tolik vadit nemusí, protože doposud měli pouze střely, jejichž dosah činil kolem 80 kilometrů. Jejich možnosti se tak podstatně rozšíří. „Hovoříme zde o raketě, která umí být neviděná (na radarech) a rovněž zvládá dobře navigaci. To znamená, že létá zhruba ve výšce 150 stop (45 metrů) či ještě níže,“ komentoval pro americkou CNN vojenský expert Cedrick Leighton raketu, která tak svým způsobem dokáže být „neviditelná“.

Jako o mocné zbrani o nových raketách v ukrajinské výzbroji hovořil i český vojenský analytik Lukáš Visingr v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Tohle představuje zásadní zvrat. Bude to opravdu něco, co může situaci velmi zásadně změnit v souvislosti s plánovanou ukrajinskou protiofenzivou,“ komentoval s dovětkem, že je Ukrajinci mohou využít při zahájení svého úderu, aby zkomplikovali Rusům jejich obranu.

Jsou už rakety v akci?

Mezitím se objevily zprávy o tom, že Ukrajinci již některou z raket Storm Shadow proti Rusům použili. Tyto spekulace se objevily v pondělí, kdy byla v Luhansku, městě pod kontrolou proruských separatistů na východě Ukrajiny, zasažena budova, která sloužila coby základna ruských vojáků.

Bývalý ruský podplukovník a vojenský expert Andrej Maročko se domnívá, že na budovu zaútočili Ukrajinci právě raketami Storm Shadow. Se stejným tvrzením přišel i představitel místní proruské správy Rodion Mirošnik. Kyjev se zatím k útoku nevyjádřil.

„Pokud bych měl vypíchnout nějaké zbraně, které podle mě nejvíc mění pravidla hry, tak to jsou střely s delším doletem kolem 80 kilometrů a jako nyní Storm Shadow do 250 kilometrů. Opravdu umožní likvidovat zásobovací sklady či velitelská stanoviště Rusů daleko za frontou. To poté znemožňuje zásobovat ruské jednotky na frontě a voják, který nemá zásoby, není schopen bojovat,“ uvedl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrna v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS.

Tagy:
válka Londýn Velká Británie Francie zbraň Paříž Ukrajina Emmanuel Macron Volodymyr Zelenskyj Kyjev Elysejský palác ruská invaze na Ukrajinu Storm Shadow