Dechové zkoušky provádíme i během pandemie, varují čeští policisté řidiče

Nehoda

Nehod na silnicích ubylo. Neúměrně ale přibylo opilých řidičů

Za dobu pandemie na českých silnicích ubylo dopravních nehod. Naopak přibylo řidičů, kteří v těchto časech sedají za volant pod vlivem alkoholu. Mnoho z nich si totiž myslí, že má policie plné ruce práce s koronavirem. Policie však varuje, že k dechovým zkouškám dochází stejně často jako před pandemií. Řidiče také vyzývá k ohleduplnosti, aby svým nezodpovědným jednáním zbytečně nezabírali nemocniční lůžka, která potřebují nakažení koronavirem.

Od března do srpna došlo na českých silnicích k 47 611 nehodám. Pro srovnání – loni jich bylo v rozmezí těchto měsíců ještě o téměř 7 tisíc více. Tento jev by se dal vysvětlit řidším provozem za pandemie. Jenže počet nehod, které zavinili řidiči ovlivnění alkoholem, se naopak v roce 2020 mírně zvedl.

„Jelikož policisté měli v posledních měsících spoustu jiných starostí, než je preventivní dozor nad silničním provozem, řada řidičů si to vysvětlila tak, že se vozovka změnila v divoký západ. Narůstal tak počet lidí, kteří řídili pod vlivem alkoholu nebo návykových látek,“ řekl pro CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský.

Iluzi, že řidiči nemají komu dýchnout, podle odborníků mohl podpořit také článek v deníku The New York Times. Ten ocitoval kontroverzní prohlášení šéfa polských dopravních policistů.

„Ředitel polské dopravní policie skutečně potvrdil, že policisté nebudou dělat dechové zkoušky, aby se omezovalo šíření nákazy koronavirem. Nicméně jakmile to vydali The NY Times, tak se z toho stala celosvětová zpráva,“ vysvětluje Budský.

V Česku ale jasně platí, že policisté u každé nehody, kde se někdo zraní, dávají dýchnout všem účastníkům. Odborníci i policisté navíc apelují na řidiče, aby zvlášť v této době za volant nesedali pod sebemenším vlivem alkoholu, a to mimo jiné i kvůli solidárnosti s ostatními. Lékaři totiž budou mít i v budoucnu plné ruce práce s nakaženými koronavirem.

Tagy: