Vakcína není repelent, Ištvanův rekord a Valdice znám osobně. Co zaznělo v Partii?

Hosty ve studiu Partie byli Martin Kuba (ODS), Alena Dernerová (STAN) a David Kasal (ANO).

Nejlepší hlášky z Partie Terezie Tománkové 23.1.2022

Nikdo nesmí brát víc než prezident. Valdice znám osobně. Vakcína není repelent. To jsou některé výroky, které zazněly v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. V diskuzním pořadu debatovali mimo jiné ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), jeho předchůdkyně ve funkci Marie Benešová (ANO), poslankyně Karla Maříková (SPD) či hejtman Martin Kuba (ODS). Vybrali jsme pro vás nejlepší hlášky, které v pořadu zazněly.

Ištvanův světový rekord

„To bych řekl, že je skoro světový rekord. 22 let být vrchním státním zástupcem je docela dlouho,“ řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS na téma novely zákona o státním zastupitelství. Narážel na olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana, který mimo jiné stál za pádem vlády Petra Nečase v roce 2013. Podle Blažka by se v novele mělo objevit ustanovení, které by vymezovalo konkrétní délku funkčních období. „Sedm, osm, devět, deset není něco, na čem já bych stavěl barikády,“ dodal.

Nikdo nesmí brát víc než prezident

Ministr spravedlnosti se v Partii Terezie Tománkové podivoval také nad tím, že například předseda vlády má nižší plat než nejvyšší státní zástupce. Přitom vláda za systém žalobců zodpovídá. „Ještě jsem neslyšel nikdy o tom, že ten, kdo za někoho odpovídá, má menší plat. Jen je potřeba nebát se to říct. Jsem zastáncem toho, že nikdo, kdo pracuje pro stát, nesmí mít větší plat než prezident republiky,“ řekl Pavel Blažek.

Podle věznic soudím stát

Blažek se také vyjadřoval ke kauze dozorců valdické věznice, kteří jsou podezřelí z týrání vězňů. „Charakter státu se pozná podle toho, jaké má věznice,“ řekl. Podle něho je případ rovněž určitou příležitostí, aby veřejnost pochopila, jak náročná práce dozorců je. „Těmto lidem by nikdy neměly ujíždět nervy, ale stávat se to může. Beru to jako selhání jednotlivce,“ dodal.

Benešová: Valdice osobně znám

„Já Valdice osobně znám, tak vím, že tam sedí vrazi, těžká loupežná přepadení a takovýto druh kriminality, takže to tam nemají jednoduché,“ doplnila Blažka bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Blažek jí skočil do řeči, aby promptně doplnil, že Valdice „nezná z výkonu trestu“. Podle Benešové se ve Valdicích podobné problémy „čas od času objeví“, protože „druh lidí, kteří tam sedí, eskaluje různá napětí“.

Vakcína není repelent

„Očkování snižuje těžký průběh nemoci, ale nebrání nakažení ani šíření viru. Není na místě, aby bylo povinné,“ prohlásila ohledně vakcinace poslankyně Karla Maříková (SPD). Reakce hejtmana Jihočeského kraje Martia Kuby na sebe nenechala dlouho čekat. „Maříková předvádí demagogickou debatu. Vakcína není repelent, aby na vás covid nesedl. To je úplná demagogie, co SPD předvádí. Společnost je rozštěpena, ale bohužel proto, že se o to snažíte a používáte demagogické argumentace, které jste nám teď předvedla,“ prohlásil Martin Kuba (ODS).

Neupínejme se k vakcinaci

Povinné očkování kritizovala i senátorka Alena Dernerová (STAN). „Například stanovisko WHO je, že další posilující dávky – čtvrtá a další – mohou i velmi negativně ovlivnit imunitní systém člověka,“ podotkla. Zastává proto názor, že existují i jiné způsoby obrany než jen vakcinace. „Můžeme posilovat i jiným způsobem, můžeme léčit. Nemůžeme se upnout jen k vakcinaci,“ uzavřela.

Smrt Horké jako důkaz

Podle Kuby má očkování dva rozměry: osobní a společenský. V jednom si člověk řekne, že se nechce chránit a nenaočkuje se; ve druhém se projeví tento dopad na celou společnost. „V Česku každý, kdo onemocní, musí být přijat do nemocnice. Mluvím se sestřičkami, je tam strašná spousta lidí, kterým někdo řekl ať se neočkují. Teď mají morfin a my všichni vidíme, že do dvou dní zemřou,“ uvedl s tím, že jde o jednotlivé velmi smutné případy. „Smrt Hany Horké z minulého týdne je ukázkou velmi nešťastného chování a podceňování problému,“ dodal s odkazem na zpěvačku, která zemřela poté, co se záměrně nakazila covidem, aby se vyhnula očkování.

Nepoužívejme matoucí argumenty

Očkování nebylo jediným bodem, na němž se Kuba s Maříkovou neshodli. Rozepře měli i ohledně covid pasů, které umožňují lidem užívání některých služeb pomocí prokázání očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci. „Mohli bychom jít po vzoru Irska nebo Velké Británie, tyto země již ustupují od prokazování bezinfekčnosti,“ prohlásila poslankyně. Kuba její výrok korigoval po svém. „Jen abychom nepoužívali matoucí argumenty – Anglie má před námi v omikronu měsíc náskok. Jestli jsou nyní za vrcholem, tak mění přístup, my jsme na začátku. Není to špatný argument, ale musíme ho zasadit do časového rámce,“ dodal s tím, že přibližně za měsíc už by mohl být tento návrh relevantní.

Ustupujeme neočkovaným, omezujeme vakcinované

Na závěr pořadu si vzal opět slovo Kuba, který se zmínil o méně diskutovaném problému. „Pořád se bavíme o těch, co se nechtějí naočkovat, abychom jim situaci usnadnili. Už bych ale rád vyslovil jednu věc – v Česku se nechalo očkovat velké množství lidí a vy pořád říkáte, ať se nějak chovají, chrání zranitelné. Vždyť očkovat se mohl každý,“ připomněl. „Byl bych pro, abychom pořád neeliminovali lidi, kteří za sebou mají například tři dávky očkování a udělali maximum pro to, aby společnost chránili,“ dodal s tím, že tito lidé se ještě stále „musí zavírat do karantén“.

Tagy: