DeSantisovi voliči půjdou k Trumpovi, míní amerikanista. Výhra Haleyové by byl zázrak

Amerikanista Jakub Lepš

Kdo je favoritem v New Hampshire?

Odstoupení Rona DeSantise z republikánských primárek by mohlo výrazně ovlivnit jejich výsledky ve státě New Hampshire. Podle amerikanisty Jakuba Lepše totiž velká část jeho podporovatelů přejde právě k Donaldu Trumpovi. Není vyloučeno, že exprezident USA si na své konto připíše další přesvědčivé vítězství.

Podle předvolebního průzkumu prezidentských primárek v USA by výhra v New Hampshire pravděpodobně připadla Trumpovi, který získal 41 procent hlasů. O jedenáct procent méně získala Nikki Haleyová, pro kterou je zdejší volba zásadní a v případě úspěchu by mohla Trumpovu kandidaturu ještě zkomplikovat.

Velkou roli sehrají podporovatelé odstoupených kandidátů. Zatímco Chris Christie vyjádřil svou podporu Haleyové a následovat ho plánuje 60 procent jeho podporovatelů, zbylí dva kandidáti ⁠⁠⁠⁠Vivek Ramaswamy a Ron DeSantis se přiklonili na stranu Trumpa.

ČTĚTE TAKÉ: Vysvětlení nevysvětlitelného. Jak fungují prezidentské primárky v USA 2024

„Ač to může vypadat lehce překvapivě, když poslední týdny se nejenom Haleyová, ale i DeSantis vymezovali primárně proti Trumpovi,“ poznamenal Lepš. „Nicméně když v průzkumech byli respondenti tázáni, koho by volili na druhém místě, ve většině případů uváděli právě Trumpa,“ vysvětlil s tím, že navzdory tomu, že New Hampshire byla karta, kde Haleyová měla velkou šanci uhrát slušný výsledek, vypadá to na přesvědčivé vítězství exprezidenta.

„Stát se může cokoliv, mohou se stát i zázraky. Ale to, že by Haleyová vyhrála nebo se Trumpovi přiblížila na pár procentních bodů, si nemyslím. Voliči Trumpa jsou daleko rozhodnutější ho volit, než ti, kteří se vyjadřují ve prospěch Haleyové. A ona má slabou pozici v dalších státech, včetně její domovské Jižní Karolíny, kde dělá guvernérku,“ zmínil Lepš a doplnil, že pokud nedojde k něčemu naprosto neočekávanému, Trump republikánské primárky nejspíše vyhraje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Želízka v ohni proti Trumpovi? Obamová může být divokou kartou voleb, míní odborník

Tagy:
zahraničí primárky USA Donald Trump Jakub Lepš Ron DeSantis prezidentské volby v USA 2024 Nikki Haleyová New Hampshire