Deset let bez Václava Havla: Jak na něj vzpomíná jeho žena, Kocáb či Schwarzenberg?

Vzpomínka na Václava Havla

Od smrti posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla uběhlo deset let. Během svého života se stal symbolem boje za svobodu a demokracii. Bývalý disident a vězeň za komunismu se stal později hlavní tváří sametové revoluce. Nakonec vystoupal na příčku nejvyšší, když se stal hlavou státu, která si získala ohromný respekt a úctu po celém světě. Památce Václava Havla se věnovalo speciální vysílání CNN Prima NEWS.

Na Václava Havla vzpomínala ve vysílání v sobotu celá řada lidí žijících nejen v Česku, ale i v zahraničí. Jeho manželka Dagmar Havlová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekla, že dodnes na svého muže často myslí. „Chybí mi naše debaty a porady s ním, blízkost a důvěra,“ vzpomínala.

Na svém muži si nejvíce vážila jeho vzdělanosti, rozhledu a schopnosti poradit si v každé situaci. „Moc mě mrzí, že už tu není, protože by o téhle době napsal krásnou hru,“ dodává bývalá první dáma. Desetiletí bez Havla se snažila vyplnit prací. „Zřejmě jsem se tou vytížeností snažila zahnat smutek a vzpomínky. Asi už bych se měla vzpamatovat a třeba prodat jeho auto,“ řekla s tím, že by měla začít žít svůj život, ale že neví, z jaké strany to uchopit.

O velmi silnou vzpomínku se podělil bývalý ministr zahraničí a Havlův kancléř Karel Schwarzenberg. „Když Havel zemřel, tvrdil jsem, že odešel největší Čech 20. století. Na tom si trvám. A pořád si ten 18. prosinec 2011 pamatuji. Byla neděle. Právě jsem kráčel ze mše od svatého Jiljí, když mi pípla zpráva na telefonu. Stálo tam: Václav Havel zemřel. Přiznávám, že jsem tehdy na ulici bulel. Bylo to pro mě hodně smutné. Hodně. Dodnes je. Na Václava si vzpomenu každý den,“ řekl Schwarzenberg v rozhovoru.

Havla na prezidenta v roce 1989 navrhl hudebník Michael Kocáb. „Tehdy si mě federální premiér Ladislav Adamec vzal do své kanceláře a začal kroužit kolem prezidentského tématu a říkal: ,Kdyby náhodou Gustáv Husák abdikoval, máte nějaký plán, kdo by ho mohl nahradit?‘ A já jsem vyhrkl, že jedinou variantou je Václav Havel,“ zavzpomínal Kocáb ve vysílání.

Havla popsal jako „nestátníka“, ale pouze na první pohled. „Působil trochu medvídkovsky, ženy ho za to měly rády. V hlavě byl ale státník, kterého respektovali největší světoví státníci té doby. Politický svět mu ležel u nohou,“ líčil hudebník a politik.

Horké chvilky prezidentovy ochranky

Na Havla u příležitosti 10 let od jeho smrti vzpomínali i neznámí lidé. Například Eliška Romanová, která coby sociální pracovnice přijímala Havla do ostravské věznice v roce 1980. „Václava Havla k nám přivezli společně s Jiřím Dienstbierem a Václavem Bendou. Zkonfrontovali jsme je se spisem, ale od náčelníka věznice jsem tehdy dostala rozkaz, abych se jich na nic neptala. To bylo neobvyklé, dělo se to pouze u politických vězňů,“ řekla CNN Prima NEWS Romanová.

Bývalý prezident byl znám svojí bezprostředností a dobrosrdečností. Horké chvilky tak občas připravil své ochrance, například když vyrazil mezi lidi. Nebo když s nimi jel autem. „Pan prezident také rád řídil auto, z čehož ochránci radost neměli. Bral také stopaře. Byla by velká náhoda, kdyby to byl člověk, který by mu chtěl ublížit, ale přesto ho přinejmenším prohledali a zajistili tak, aby se nic nestalo,“ popsal jistý policista a bývalý ochránce.

Havel proslul svým milostným životem

Havel byl ovšem znám i svým bohatým milostným životem. Ačkoliv byl ženatý, tak svoji první manželku Olgu podváděl s několika milenkami, například s exmanželkou režiséra Pavla Kohouta Annou Kohoutovou. Kvůli ní byl dokonce ve hře i rozvod.

„Pokud se našla žena, která měla vůbec šanci rozbít pevný svazek Olgy s Václavem, byla to bývalka jednoho z jeho největších přátel, Pavla Kohouta – a tenkrát k rozvodu téměř došlo. Nebylo to v tom, že měl milenku. Nevěrný byl už dříve a často cítil jakousi povinnost o tom Olgu informovat. Tentokrát to však bylo jiné. Havel se do Anny Kohoutové hluboce zamiloval,“ přiblížil v knize Havel jeho bývalý mluvčí Michael Žantovský.

V rámci 10. výročí úmrtí českého prezidenta si můžete jednu z hlavních tváří české politiky připomenout filmem s názvem Havel z roku 2020, který je dostupný ve videopůjčovně na webu iPrima.cz.

Tagy: