Středoškolák Radek si vlastníma rukama postavil dům. Stálo ho to půl milionu

Devatenáctiletý Radek bydlí ve svém. Stavba domu na kolečkách mu trvala tři roky.

Devatenáctiletý mladík bydlí v domku na kolech

Zlaté české ručičky, na věku přitom nezáleží. Příkladem budiž Radek z Karlových Varů. V šestnácti letech se rozhodl, že si postaví dům. Teď je mu devatenáct a bydlí ve vlastním. V malém domku na kolech. Od projektu ho neodradil ani nedostatek zkušeností, ani úřední šiml.

Ne nadarmo se říká, že naivita je ten největší motor. Když se Radek před třemi lety rozhodl stavět, nevěděl, co ho čeká. Inspiraci čerpal z fotek na sociálních sítích. Nadšení – v tom dobrém slova smyslu – krotil jeho táta, který je sám stavitel.

„Bylo to strašně zdlouhavé. Myslel jsem si, že to za tři měsíce budu mít postavené a byly z toho tři roky. Bydlím tady teprve asi dva týdny a je to krásné, je tu klídek, pohodička,“ vychvaluje si bydlení devatenáctiletý Radek.

Jelikož je dům na kolečkách, odpadlo mu zdlouhavé vyřizování stavebního povolení. Navíc se může kdykoliv přesunout a jeho dům nemá žádné přípojky. Za úředníky ale přece jen zajít musel – respektive jeho rodiče. Představa života v domku na kolech je možná romantická, zákony a vyhlášky ale platí i pro dobrodruhy. Pokud domek nestojí na vlastním nebo pronajatém stavebním pozemku, je nutný souhlas jeho majitele.

Záleží třeba na tom, jestli už nějaká stavba na pozemku stojí, pak je návštěva stavebního úřadu spíš formalitou. „Je vždycky lepší, pokud by se takto člověk rozhodnul, oslovit místně příslušný stavební úřad a stručně jim popsat nebo nakreslit ten záměr,“ doplnil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Pokud úředníci nebudou proti, vydají rozhodnutí o umístění stavby. Kdo by pak chtěl domek připojit třeba ke kanalizaci, bez stavebního povolení už se neobejde. A cena takového domku na kolech? Radkův rozpočet se vešel do půl milionu korun. Materiál ale nakoupil ještě před krizí. Dnes by cena pravděpodobně byla téměř dvojnásobná.

Tagy: