Stávce učitelů nic nezabrání. S jídlem roste chuť, nebudou mít nikdy dost, varují ekonomové

Učitelé se připravují na stávku

Stávka učitelů

Učitelé mají jako jedna z mála skupin pracujících navázaný plat na průměrnou mzdu, přesto jdou do stávky. Kantoři totiž nesouhlasí s vládními škrty v celém resortu a odmítají mimo jiné snížení úvazků. Ekonomové oslovení CNN Prima NEWS uvedli, že navázání platů na průměrnou mzdu je problémem. Učitelům totiž nyní roste s jídlem chuť a chtějí čím dál víc peněz. Oproti tomu kvalita vzdělání podle odborníků žádné zlepšení nevykazuje.

Školské odbory vyhlásily na pondělí stávku, do níž se například v Praze zapojí učitelé v desítkách škol. Kantoři přitom byli jednou z mála skupin pracovníků, kteří mají platy navázané na 130 procent průměrné mzdy. Výše mezd ale byla nominálně vyšší jen v roce 2021. Tehdy průměrný plat kantora dosahoval 124 procent průměrné mzdy. Nyní dostávají okolo 116 procent.

ČTĚTE TAKÉ: Válka s jadernými zbraněmi? Připravit se musíme, šéf armády Řehka připustil černý scénář

S podobným mechanismem chtěl v minulosti přijít i policejní prezident Martin Vondrášek u policistů a také u hasičů. Ekonomové ale před podobnými pokusy varují. „S jídlem roste chuť. Jestliže politici přidávají, musí počítat s tím, že nebudou mít nikdy dost. Zvyknout si na nárůsty a budou mít špatný pocit, když se částka nepatrně zhorší,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle něj je státní sféra už nyní štědře placena v porovnání s ostatními státy. Problémem ale je, že stát na to nyní nemá. „Je potřeba také propouštět. K tomu se ale vláda Petra Fialy (ODS) nemá,“ řekl Kovanda.

Učitelům vadí čtyři zásadní věci. První je, že se mohou snížit úvazky učitelům. Nebudou například využívat systém dělených hodin při výuce jazyků nebo odborných předmětů. Stát chce také přenést na obce financování platů nepedagogických pracovníků. Těch skokově přibylo poté, co byla přijata do školství inkluze.

Může se také snížit počet asistentů pedagoga a tím podle učitelů dojít ke znekvalitnění výuky. Překážkou je i snížení neinvestičních výdajů, jež jsou určeny na školní pomůcky.

Vzdělání je nejlepší investice, říká ekonom

Podle hlavního ekonoma Roklen Pavla Peterky jsou ale požadavky učitelů nejasné. „Dříve se mluvilo o tom, že je potřeba přidat na platech. To je v pořádku. Také se řeklo, že je nutné se pohybovat v rámci určitého rozpočtu. Jestli jsou nyní stávkující překvapení, že se někdo ubralo, tak je to zvláštní. Netuším, co očekávají za reakci vlády. Jakékoliv přidání by šlo proti smyslu konsolidace,“ řekl pro CNN Prima NEWS Peterka.

Podle něj jsou platy českých učitelů ve srovnání se zeměmi OECD stále nižší. „Navýšení dává smysl. Otázkou ale je, jak se zlepší vzdělávání, když přidáváme tabulkově učitelům a nic jiného neměníme,“ řekl Peterka.

Jako problém vidí navázanost platů na průměrné mzdy i fakt, že se jedná o tabulkové platy. „Je úplně jedno, jestli kantor učí dobře nebo špatně. Stejně tak je jedno, jestli učí náročné maturitní předměty nebo jiné,“ dodal ekonom.

Tagy: