Dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou? Svárovský předpověděl, jak můžou vypadat další dny války

Ukrajinští vojáci opouštějí v autobusech ocelárny Azovstal v Mariupolu (17. května).

360° (523)

Pád poslední ukrajinské bašty v Mariupolu – závodu Azovstal – podle vojenského experta Martina Svárovského (KDU-ČSL) svědčí o dvou věcech. Tou první je splnění úkolu, který nejen vojáci z pluku Azov obdrželi od vedení ukrajinských ozbrojených sil. Druhou je pravděpodobná dohoda mezi oběma stranami. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS následně nastínil možný vývoj války.

Vedoucí Programu bezpečnostních strategií podotkl, že ruští vojáci by nebyli schopni závod v Mariupolu dobýt. „K čemu došlo: vojáci Azova a dalších jednotek byli ve dvou fázích vyzvání ukrajinským generálním štábem, aby složili zbraně. Svědčí to o dvou věcech. Tou první je, že vojáci, kteří kdysi začali jako dobrovolnický pluk – Azov, byli začleněni do armády a plnili pokyny vedení ukrajinských ozbrojených sil. Jejich nesmírná oběť a dlouhý boj měli význam pro celou Ukrajinu,“ zdůraznil.

Dodal, že vojáci splnili příkazy do posledního puntíku. „Splnili svůj úkol vázat ruskou armádu,“ vysvětlil. Výzva ke složení zbraní však podle Svárovského měla i druhý aspekt. „V pozadí celého příběhu bude nějaká dohoda mezi oběma armádami. I v nejhorších konfliktech jsou zachovány nějaké komunikační kanály a myslím, že když se ukrajinští vojáci vzdali, tak tam byla dohoda o budoucí výměně za ruské válečné zajatce. Jak bude realizována, na to si musíme počkat,“ pokračoval.

Ukrajina přejde do protiofenzivy

Následně předpověděl, jak bude válka na Ukrajině pokračoval. „Prvně, když Rusko změnilo cíl na Donbas, bylo jeho ambicí obklíčil tisíce ukrajinských vojáků. Chtěli obklíčit Mariupoul, pak Charkov, odkud byli vytlačeni. U Mariupolu jim trvalo, než se pohnuli. Následně se posunuli dál na východ Ukrajiny, jenže jak se ukazuje, nyní je cílem Severodoněck, tedy naprostý východ ukrajinské kapsle,“ přiblížil.

Podotkl, že cílem Rusů je obklíčit alespoň nějakou část území, aby akci mohli vydávat za úspěch. „Ani to se jim ale úplně nedaří. Zatím se jedná o přímý tlak na Severodoněck, možná ani nedojde k obklíčení. Soustředí se na město, dál se nepohnuli. To, co lze nyní čekat, je statická fáze, kdy bude docházet k dalším dělostřeleckým výměnám z obou stran. A nadále budou umírat lidé, nejen vojáci, ale i civilisté,“ dodal.

Kroky Ukrajinců nyní podle něj nasvědčují tomu, že Ukrajina přejde do protiofenzivy. „To však neznamená výhru. Ofenziva bude náročná, Ukrajina bude potřebovat těžké zbraně, dělostřelectvo, letectvo. Útočník, pokud má dobře vybudovanou obranou pozici, a to Rusové v Doněcké a Luhanské republice od roku 2014 mají, se nakonec může vyčerpat, protože to může trvat dlouho. Na to Rusové spoléhají,“ mínil.

Zároveň však doplnil, že je otázkou, nakolik budou ruští vyčerpaní vojáci schopni vydržet v boji. „V Luhanské a Doněcké republice je k verbování do armády velký odpor. Fáze protiofenzivy může být ještě velmi náročná a může trvat týdny i měsíce. To lze nyní těžko odhadnout,“ uzavřel.

Tagy:
válka armáda vojáci zbraň Ukrajina pořady CNN Prima NEWS 360⁰ Pavlíny Wolfové Rusko Mariupol Ozbrojené síly Ruské federace Azov ruská invaze na Ukrajinu Martin Svárovský