Lékaři v Ústí pomáhají pacientům nejnovějšími kardiostimulátory. Srdce má pak lepší výkon

Doktoři v Ústí dávají pacientům unikátní kardiostimulátor.

Doktoři v Ústí dávají pacientům unikátní kardiostimulátor

Tým doktora Jiřího Holého z nemocnice v Ústí nad Labem provádí operace srdce pro široké spektrum pacientů nejnovější metodou. Do srdečního systému implantují moderní kardiostimulátor za pomoci speciální elektrody, která srdeční sval povzbuzuje k lepší výkonnosti. Orgán pak funguje jako zcela zdravý.

Čtyřiaosmdesátiletý Ladislav Seidl rád plave a chodí na procházky. Poslední dny byl ale nadmíru unavený a cítil i velkou dušnost. „Hlavně při chůzi, neušel jsem moc dlouhou trasu, jenom pár těch nejnutnějších kroků v kuchyni,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nová varianta koronaviru ve střední Evropě nabírá na síle. Podívejte se na její příznaky

Jak se brzy zjistilo, srdce mu pracovalo jen z poloviny a musel okamžitě na operaci. „Poruchou vedení elektrického impulsu v srdci vznikne pomalý puls, který pacienta limituje. Tím pomalým pulsem vznikne nižší srdeční výdej a pacienti buď začnou omdlévat nebo ztrácí vědomí, případně mají těžkou dušnost a nevýkonnost,“ vysvětlil problém, který postihl seniora, elektrofyziolog Jiří Holý.

Jako Ústečák to měl Ladislav Seidl do nemocnice kousek. Navíc tam už téměř dva roky implantují nejnovější typy kardiostimulátorů za pomoci speciální elektrody, která jako kabel vede elektrické impulsy do srdce. V porovnání s klasickou kardiostimulací má pak srdeční sval lepší výkonnost.

Samotný kardiostimulátor tvoří titanové pouzdro, baterie a elektronika. Váží lehce přes 20 gramů a jeho životnost je déle než 10 let. „Je zde trend ke zmenšování těch přístrojů, zlepšení kvality baterie, aby ten přístroj vydržel co nejdéle. Pro většinu pacientů to nepředstavuje žádný problém a zapomenou na to, že ho mají,“ uvedl technik firmy Biotronik Zdeněk Nastoupil.

Na operačním sále je pacient asi hodinu a následně může jít velmi brzy z nemocnice domů. „Klasická kardiostimulace trvá půl až tři čtvrtě hodiny, když to jde velmi dobře, a něco přes hodinu, když třeba tu elektrodu musíme umisťovat na několik pokusů,“ popsal Holý. „Druhý nebo třetí den jsem šel domů. Musím zaklepat, cítím se dobře,“ uvedl Seidl.

Lidé by měli o své srdce podle lékařů dobře pečovat. „Zásadní je udržení zdravé tělesné hmotnosti, a to pomocí dostatečného pohybu,“ popsal Holý. Podle něj je vhodné například vystoupit z autobusu o zastávku dřív nebo využít schody místo výtahu. Dodal, že dobré je také omezit kouření. Novou metodou tým Jiřího Holého úspěšně odoperoval za poslední dva roky přes 350 lidí. Nejstarší pacientce bylo více než sto let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Léky v zaplavených oblastech mohou chybět. Válek popsal, co v takové případě dělat

Tagy: