Dolarovou měnu do Ameriky přivezli kolonisté. Vždycky to nebyly zelené bankovky

Americký dolar

8.díl - Jak jsme dali za vznik americkému dolaru

Pokud vám anglické slovíčko „dollar“ svým zvukem připomíná měnu, kterou se u nás platilo od počátků 16. století až do zániku Habsburské monarchie, máte pravdu. Tolar, konkrétně ten z českého Jáchymova, je skutečně předchůdcem amerických dolarů.

Jáchymovské tolary de facto způsobily revoluci v evropském mincovnictví. Inspirovaly desítky dalších mincoven a jméno tolar, nebo spíš německy thaler, nakonec zlidovělo. Každý národ si ho ale vyslovoval tak trochu po svém.

Protože se tolary využívaly hlavně jako obchodní mince, samozřejmě se vyvážely a používaly i v koloniích. Anglický výraz dollar je převzatý z holandštiny; jeho původcem je měna, které Holanďané říkali leeuwendaler podle znaku lva, který ji zdobil. Tento lví tolar, jak zní doslovný překlad, se uchytil i v severoamerické kolonii Nové Nizozemsko, dnešním New Yorku, a samozřejmě i v tamních britských koloniích. Tam název mince znovu zkomolili… a vzniklo označení dolar.

Americký dolar vznikl výnosem Coinage Act

Nesmíme ale zapomenout, že tehdy šlo o obecný název pro kvalitní stříbrné mince vysoké ryzosti. Američané sice pro svou první měnu použili název dolar, který znali z Nizozemska, podobu mince ale založili na penězích, které vznikly v roce 1572 a od té doby získaly status celosvětově uznávaného platidla.

Byla to takzvaná stříbrná osmička – španělský osmireal, neboli Real de a Ocho, známá také jako peso. Američané minci říkali prostě a jednoduše španělský dolar, protože jim stříbrné tolary připomínala jak velikostí, tak vysokým obsahem stříbra.

Poukázky na tyto španělské osmirealy nahradily ihned po vzniku Spojených států britský měnový systém. Znehodnotila je ale inflace. Proto vznikl v roce 1792 výnos Coinage Act, který americký dolar přesně definoval jako stříbrnou minci raženou státní mincovnou. Hodnoty jako hmotnost a obsah ryzího stříbra měl dolar stejné, jako jeho mexický vzor. Okopíroval z něj dokonce i slavný symbol Herkulova sloupu, který většina lidí zaměňuje za přeškrtnuté písmeno S.

Flowing Hair dollar a nejdražší mince vůbec

První stříbrný dolar, který kdy vláda Spojených států vydala, vyrazili v roce 1794. Vážil necelých 27 gramů, v průměru měl skoro 4 centimetry a obsahoval 90 procent stříbra, zbytek tvořila měď. Jeho podobu navrhl tehdejší vrchní rytec americké státní mincovny. Na přední straně vyobrazil bystu Svobody s vlajícími vlasy. Proto se také tomuto dolaru říká „Flowing Hair dollar.“

Rub zdobila orlice ve věnci. Tato mince se ovšem razila pouhý rok. Američtí mincmistři potřebovali ještě nějaký čas, aby vychytali všechny mouchy. V říjnu 1795 první dolary vystřídala mince, na níž už měla bysta Svobody poprsí zahalené v draperii, „Draped bust dollar“.

Není proto divu, že je Flowing Hair Dollar ohromně vzácný. V roce 2013 za něj v dražbě firma Legend Numismatics zaplatila deset milionů amerických dolarů, tedy v přepočtu asi 190 milionů korun, a udělala z něj tak nejdražší minci světa.

V Evropě tolary hynou, mimo ni vzkvétají

Počátkem 19. století cena stříbra dramaticky poklesla a v Evropě všechny stříbrné tolarové měny proto postupně zanikaly. Dolar ale žil dál. V roce 1876 se ale objevil ve zcela novém kabátě: v podobě zelené bankovky, kterou si většina z nás při zmínce o dolarech vybaví asi spíš než původní stříbrnou minci. V roce 1900 přestal být dolar z pochopitelných důvodů pevně navázaný na stříbro. Vazbu na zlato ztratil také, ale to až v roce 1971. Dnes je to měna s volně plovoucím kurzem, jsou na něj ale navázány kurzy desítek měn dalších.

Spojené státy samozřejmě zdaleka nejsou jediné, kdo dodnes používá dolarovou měnu. Podobně jsou na tom prakticky všechny země, které byly dříve součástí rozlehlého britského impéria. Většinu z nich Spojené státy inspirovaly ke zrušení složitého librového a šilinkového systému a k přijetí měny dolarové. Že mají jejich peníze kořeny v jednom z malebných údolí malé země v srdci Evropy, v takové Austrálii nebo na Novém Zélandu asi tuší málokdo.

Tagy:
dolar mince tolar Česká mincovna Od tolaru k dolaru české mincovnictví americký dolar