Dostál: Byli tu lyžaři, teď neočkovaní. Vláda si vždy najde skupinu, která za vše může

Ondřej Dostál

Dostál a Zelená o opatřeních a očkování

Vláda boj s pandemií koronaviru opět nezvládá, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS expert na zdravotnické právo a člen Pirátů Ondřej Dostál. Dosluhující kabinet Andreje Babiše (ANO) si prý vždy v takových chvílích najde skupinu, která se špatnou situaci může. V současnosti jsou podle něj na řadě neočkovaní.

V českých nemocnicích leželo v neděli 4 885 pacientů s covidem, v těžkém stavu bylo 715 z nich. Některé nemocnice už kvůli přetížení a nedostatku personálu omezují plánovanou péči. Počty nově nakažených jsou navíc nejvyšší od začátku pandemie.

„Vláda situaci nezvládá situace a snaží se to opět hodit na nějakou skupinu. Měli jsme tu lyžaře nebo dovolenkáře, teď jsou to neočkovaní bez ohledu, jestli prodělali covid. Je to chybné uvažování,“ pustil se Dostál do vlády. Reagoval na nová opatření, která značně od pondělní komplikují život právě neočkovaným. Kvůli konci uznávání antigenním i PCR testů se prakticky dostanou jen na místa, která souvisejí se základními potřebami.

Podle Dostála stát nedokáže jasně prokázat, že neočkovaní ohrožují své okolí, ale ostatní jsou bezpeční.

Také vedoucí oddělení virologie Centra klinických laboratoří Zdravotního ústavu v Ostravě Hana Zelená považuje za nelogické, že se dělá rozdíl mezi očkovanými a neočkovanými, co se týká  umožnění vstupu do některých míst.

Diskriminace bez odborných podkladů

„Všichni víme, že obě skupiny lidí se mohou nakazit a vir šířit. Je to diskriminace bez odborných podkladů. Pokud máme taková drastická omezení aplikovat, mělo by to být bez ohledu na očkovací status,“ zdůraznila ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zelená je jedním z členů vznikajícího Národního institutu pro zvládnutí pandemie, bude tak po nástupu nové vlády dávat odborná doporučení. Netají se tím, že nesouhlasí s plošným nošením roušek nebo se způsob, kterým se v Česku testuje.

Opatření jsou ještě měkká

Odborníci dlouhodobě opakují, že vakcíny proti koronaviru nikdy neměly sloužit primárně k tomu, aby tlumily šíření koronaviru. Jejich devízou je efektivita v boji proti těžkému průběhu covidu, hospitalizaci a případné smrti. Ta zůstává nadále vysoká. Na druhé straně je pravda, že s příchodem nových mutací se snižuje jejich ochranný účinek před samotnou infekcí.

Podle šéfa Fakultní nemocnice v Motole a exministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) jsou vládní nařízení ohledně prokazování bezinfekčnosti stále měkká. „Tato pravidla mají tlačit na neočkované, což je v této situaci správné. Je to dost soft varianta. Kdekoliv v zahraničí se to více kontroluje a je to striktní, u nás tolik ne,“ říká Ludvík.

Například v Rakousku bude od 1. února platit povinnost očkování proti covidu pro všechny obyvatele. Od pondělí také zůstanou doma jak neočkovaní, tak očkovaní. Země se také uzavře pro turisty. „Opravdu je trochu legrační, že se vláda bojí prosazovat i to, co sama nařídí. Je to určitě jisté zpřísnění. Otázka je, jak moc se to projeví. Více by pro mě dávalo smysl udělat to, co Rakušané. Je to pro nás velký vzor v mých očích a doufám, že si z toho vezmeme příklad,“ doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS imunolog Václav Hořejší.

Tagy: