Dostál o covidu: Lidé by si měli určit, komu se i v rámci rodiny vyhýbat

Expert na zdravotní právo Ondřej Dostál (Piráti)

360° 19.11.2021

Právník a expert Pirátů na zdravotnictví Ondřej Dostál se znovu pustil do vlády kvůli protiepidemickým opatřením, která mají limitovat především nevakcinovanou část populace. Sám by byl pro povinné očkování, což by se ale prý mělo týkat jen určitých rizikových skupin. „Lidé by si měli určit, komu se i v rámci rodiny vyhýbat. Takto musíme přimět domácnosti, aby se chovaly spontánně. To nelze vynutit vládní intervencí,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Negativní testy na koronavirus se v Česku od pondělí až na výjimky nebudou uznávat. Například u kadeřníka, v restauracích, hotelech, na kulturních či sportovních akcích se lidé budou muset prokázat kompletním očkováním proti covidu nebo potvrzením o prodělání nemoci. Vláda se nijak netají tím, že chce těmito restrikcemi motivovat dosud nevakcinovanou část populace k očkování.

„Vláda by měla přestat lhát a podvádět. Andrej Babiš sice říkal, že nikdy nenavrhne povinné očkování, ale teď je nepovinné a neočkovaný skoro nemůže vystrčit nos z domu. Kdyby zavedla povinné očkování, bylo by to lepší. Máme tady 20 let starý zákon, který byl napsán dobře,“ řekl Dostál ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj by povinné očkování na covid šlo zavést snadno, a to změnou stávající vyhlášky k povinným očkováním. Vakcinace ze zákona by se dle Dostála měla týkat rizikových skupin, které nejčastěji končí v nemocnicích, tedy například seniorů či lidí se zdravotními komplikacemi.

„Takové skupiny by se kvůli vyprchávání imunity musely pravidelně přeočkovávat. Byla by tam ale také výjimka pro lidi, kteří mají prokázanou imunitu. Je lepší přimět ke třetí dávce očkování jednoho seniora než donutit šikanou k první 50 teenagerů,“ dodal.

Hořejší: Povinné očkování by se mělo týkat všech

Pro povinné očkování by byl také imunolog Václav Hořejší. Ten se s Dostálem shodl, že prioritou by mělo být naočkovat dosud neočkované seniory a podat třetí dávku těm, kterým končí imunita. Povinnost vakcinace by ale zavedl pro širší skupinu.

„O třetí dávce se zatím hrozně málo mluví. Podle mě by bylo daleko lepší, kdyby se povinné očkování týkalo všech, ale je pravda, že nejdříve se musíme zaměřit na rizikové skupiny,“ doplnil Hořejší. Sám by se v řešení covidové situace inspiroval Rakouskem. To od 1. února zavede povinné očkování pro všechny, od pondělí také v zemi vypukne tvrdý lockdown, který bude trvat nejméně deset dní.

Dostál by místo plošných uzávěr apeloval spíš na osobní odpovědnost. „Musíme si uvědomit, že ochránit sebe a své blízké je odpovědnost každého z nás. Lidé by si měli určit, komu se i v rámci rodiny vyhýbat. Takto musíme přimět domácnosti, aby se chovaly spontánně. To nelze vynutit vládní intervencí,“ řekl.

Kromě konce negativních testů ve většině odvětví se kabinet dosluhujícího premiéra Andreje Babiše  (ANO) také shodl na pokračování plošného testování ve školách jednou týdně každé pondělí a na testování neočkovaných zaměstnanců i živnostníků. Rakouskou cestou vláda jít nehodlá.

Tagy: