Dříve jsme léčili zlomeniny z hor, teď úrazy z věšení záclon, popsal traumatolog

Josef März

Úrazy a jejich prevence

„V tomto počasí bychom dříve řešili úrazy z hor, poranění končetin, zlomeniny nohou, páteře, ale teď o něco častěji vidíme domácí úrazy při banálních činnostech, jako je věšení záclon a další,“ uvedl v Novém dni televize CNN Prima NEWS primář chirurgie Karlovarské krajské nemocnice a traumatolog Josef März. V pořadu také mluvil o tom, co je nejdůležitější při první pomoci a jak se lidé mají chránit například při pádu.

„V tomto počasí bychom dřív standardně řešili úrazy z hor, poranění končetin, zlomeniny nohou, páteře, ale ty v tuto dobu nejsou. Na horách jsou lidé omezeně a při bobování se tak často nezraní. O něco více ale vidíme domácí úrazy při banálních činnostech, jako je věšení záclon a další,“ uvedl v Novém dni März.

Ten zároveň upozornil, že první pomoci se v dnešní době nevěnuje taková pozornost, jakou by si zasloužila. „Poskytování první pomoci obecně je tím základním, co by člověk měl umět. V dnešní době se bohužel první pomoc jako taková příliš nepropaguje a nevyučuje. Většina z nás má základní kurz v rámci autoškoly, ale krátký kurz by měl na všech školách probíhat opakovaně,“ zdůraznil traumatolog.

Zároveň v pořadu řekl, na co by si každý měl dát pozor, než první pomoc začne poskytovat. „To nejdůležitější, než začnu něco dělat, je zajistit, abych já nebo někdo jiný zavolal záchranou službu. Protože ve chvíli, kdy potřebuji poskytovat první pomoc, už na to není prostor a může pak dojít k mému vyčerpání,“ upozornil März.

Na co si dát pozor při pádech?

Další důležitá věc při první pomoci je se zraněným člověkem příliš nehýbat, pokud je po úrazu. „Zvlášť v případě, když třeba necítí končetiny,“ podotkl primář. A pokud je člověk v bezvědomí, platí podle něj základní věci, tedy stabilizovaná poloha, uvolnění dýchacích cest a podobně.

Mezi nejnáročnější případy, se kterými se na traumatologii setkávají, jsou takzvaná polytraumata, což jsou poranění více systémů těla, které jsou zásadní pro ohrožení na životě. Podle Märze to jsou typicky autonehody, pády z výšky a podobná poranění.

Lidé by si při nich měli chránit především hlavu. „Mozek je orgán, který bohužel neregeneruje. A poranění mozku, páteře nebo míchy jsou zranění, která mohou zanechat často trvalé následky. A pak je to samozřejmě o ochraně velkých kloubů, páteřní pás a podobně. Tedy chránit si to, co máme nejcennější, hlavu a páteř,“ dodal Josef März.

Tagy: