Druhou prací bojují lidé proti zdražování. Realita, mnozí to pochopili, hodnotí ekonom

360°

Češi se snaží vypořádat s energetickou i ekonomickou krizí. Kromě toho, aby spoléhali na vládní příspěvky, řada lidí vylepšuje svou situaci přivýdělky nad rámec své standardní práce, jak o tom mluvil v květnu ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. Ten je rád, že si jeho radu vzali lidé k srdci, prohlásil v pořadu 360°.

„Jsem rád, že došlo na má slova. Když jsem mluvil o přivýdělcích, přišly mi stovky velice hanlivých e-mailů. Je to ale popis současné reality, mnozí lidé to pochopili a říkají si o práci navíc. Ekonomická situace je totiž složitá, přivýdělek může být rozumné východisko,“ hájil své názory Křeček.

Křeček totiž už před měsícem uvedl, že pokud někdo nemůže vyjít se svým rodinným rozpočtem, má jen dvě možnosti. Snížit výdaje, nebo zvýšit příjmy. „Mnohdy jsou ale výdaje osekány až na dřeň. Pak nezbývá než navyšovat příjmy. Můžeme si říci o vyšší mzdu, požádat o sociální dávky, na které máme nárok, nebo si najít dodatečnou práci, a tím příjmy rodiny navýšit,“ řekl. V Česku mělo v roce 2021 podle zjištění Eurostatu druhou práci více než 133 tisíc lidí.

Nízká nezaměstnanost

Proto zkritizoval odbory, jejichž zástupci hovořili o zkrácení pracovního týdne. „Byly historicky mimo mísu, naopak se ukazuje, že by se tím zhoršovala situace na trhu práce. Máme nedostatek zaměstnanců, je to lepší než nezaměstnanost, ale nesmíme to zhoršit,“ dodal v pořadu 360°.

O takových změnách je možné se podle ekonoma bavit, až bude situace v Česku lepší. „Teď je to nepatřičné. Myslím si, že je potřeba, aby lidé, kteří si chtějí přivydělat, dostali příležitost,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nedostatek zaměstnanců potvrzuje i místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. „V Česku chybí 25 tisíc řidičů autobusů a nákladních automobilů, platy jsou kvůli tomu nízké. Lidé, jsou nuceni, kdy přesáhli zákonné přesčasy, do podepisování dohod na další přesčasy. U těchto lidí je přivýdělek nezbytnost,“ kritizoval.

Tagy: