Družba vyschla, export přes ropovod do Česka se zastavil. Kde může Praha ztrátu dohnat?

Ropovod (Ilustrační foto)

Zastavený export ruské ropy

Ruská média informují, že Moskva kvůli západním sankcím údajně nemůže dále platit za provoz jižního křídla ropovodu Družba. Trubky vedou přes válkou zmítanou Ukrajinu, která musela přívod komodity zastavit. Ropa se kvůli tomu nedostane ani do Česka, Slovenska nebo Maďarska. K přerušení dodávek ropovodem došlo už na začátku srpna.

Družba je nejdelším ropovodem na světě. Spojuje Rusko s Evropou a bývalými zeměmi Sovětského svazu. V kontextu našeho kontinentu se dělí na dvě větve. Severní chapadlo Družby vede přes Bělorusko do Polska a Německa, zatímco jižní se stáčí přes Ukrajinu směrem na Slovensko a dále do Česka a Maďarska.

Rusko teď skrze svá média informovalo, že kvůli platební neschopnosti nemůže provozovat ropovod jižní Družba. Informaci o přerušení dodávek už potvrdila i slovenská rafinerie Slovnaft, která s mateřským podnikem MOL navrhla Ukrajině a Rusku řešení k obnově dodávek. Za viníka přerušení proudění komodity přitom Moskva označila Ukrajinu, která dodávky musela zastavit.

Problém spočívá v tom, že ruská společnost Transněft, jež má v zemi monopol na export ropy, nezaplatila na začátku srpna ukrajinské společnosti UkrTransNafta, která pouští komoditu dále do Evropy.

Česko, Slovensko a Maďarsko jsou proto nyní bez přívodu ruské ropy. K zastavení mělo dojít už 4. srpna. Moskva přitom nadále posílá ropu severní větví Družby do Polska i Německa.

Rusko se podle agentury Reuters mělo snažit za převod ropy Ukrajině zaplatit, kvůli sankcím se ale mezibankovní převod nepodařil. Ruské společnosti Gazprombank, která platbu chtěla zprostředkovat, se proto peníze vrátily.

Je Česko závislé na ropě z Ruska?

Česko odebírá z Ruska polovinu celkového objemu ropy. Vyplývá to z údajů za loňský rok, které zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Praha ale bere černé zlato i z Kazachstánu, Ázerbájdžánu, Norska a od afrických států, jako jsou Libye nebo Nigérie. Vedle toho se barely ropy do Česka dopravují také z USA.

Vedle Družby je pro Čechy zásadní i ropovod IKL (Ingolstadt – Kralupy nad Vltavou – Litvínov), jenž do tuzemska přes Německo přivádí ropu nejen z arabských států. Podíl objemu ropy, která k nám putuje přes IKL, se oproti Družbě dlouhodobě zvětšuje.

Tagy: