Důchodci loni zchudli nejvíce za posledních deset let. Co jim především zdražilo život?

Senioři v minulém roce zchudli.

Životní úroveň českých seniorů se v posledním roce snížila. Může za to zdražení energií, které na důchodce často dopadlo více než na jiné domácnosti. Seniory by přitom měla chránit valorizace penzí, která se v době krize provádí mimořádně i několikrát za rok. Naději mají nyní ještě v rozhodnutí Ústavního soudu, který může zrušit změny u mimořádných výplat důchodů. Pokud by se tak stalo, životní úroveň důchodců by se naopak zvedla.

Nižší mimořádná valorizace penzí je v poslední době hlavním tématem některých politiků a odborníků. I s jejím přispěním se ukazuje, že senioři v minulém roce zchudli nejvíce za posledních deset let. Podle dat Českého statistického úřadu se loni průměrný starobní důchod zvýšil o 12,4 %. Míra inflace seniorů ale dosáhla 13,6 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry totální demolice ruského konvoje. Útok okupantů na Kupjansk se stal terčem posměchu

Ve výsledku důchodci reálně zchudli o 1,2 %. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy to je nejvíce od roku 2012. „V letech 2014 až 2022 si senioři rok co rok reálně soustavně polepšovali, takže lze říci, že jejich životní úroveň každoročně stoupala. Od roku 2014 až právě do předloňska totiž roční nárůst průměrné starobní penze vždy převyšoval roční míru důchodcovské inflace,“ uvedl Kovanda.

Český statistický úřad měří inflaci u seniorů jiným výpočtem. Staří lidé totiž mají jiné nároky a odlišný spotřební koš než pracovníci v produktivním věku. „Důchodci například více utrácejí za léky. Současně jsou omezené jejich možnosti investovat do energeticky úspornějších řešení vytápění. Přitom nezřídka obývají, často již jen jako samostatně žijící osoby, energeticky náročná, nezateplená venkovská stavení,“ řekl dále Kovanda.

Podle něj se proto výrazný nárůst energií v minulém roce podepsal na vyšších nákladech seniorů. „Loňský výrazný růst cen energií má zásadní podíl na tom, že míra inflace, které čelí důchodci, byla vyšší než míra inflace běžné populace, tedy než obecná míra inflace,“ dodal Kovanda.

Lidé se na stáří musí zajistit sami

Současní důchodci ale mají jistotu, že na jejich penze bude mít stát peníze. To neplatí o dnešních třicátnících nebo čtyřicátnících. Penzijní systém je totiž v deficitu. Vlády se v minulosti snažily řešit důchody v rámci komisí. Jeden z odborníků, Vladimír Bezděk, v pořadu Svět financí s Trinity Bank uvedl, že stát v budoucnu nikoho nezachrání a každý by si měl na stáří spořit sám.

„Stát přece nemáme proto, aby nás zachraňoval. Máme ho proto, aby byl strážcem pravidel hry,“ řekl Bezděk. Důchod podle něj bude v budoucnu nižší, než měly dřívější generace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak by si měli lidé spořit na stáří? Více se dozvíte v pořadu Svět financí s Trinity Bank:

Lukáš Kovanda s jeho názorem souhlasil a uvedl, že základní důchod stát vyplatí. „Stát jim zajistí, aby nezemřeli hlady a nežili pod mostem, ale cokoliv nad rámec toho si lidé musí vybojovat sami,“ řekl ekonom. Jedním z řešení jsou podle Kovandy investice. A pokud možno od nejnižšího možného věku. „Čím dřív člověk začne, tím lépe,“ dodal.

Tagy: