Rozpočet upadá do katastrofálního stavu. Bude třeba lépe danit, říká Niedermayer

Luděk Niedermayer

K věci 12.8.2021

Koronavirus výrazně přibrzdil ekonomiku. Vlády se pokusily krizi překonat tím, že zavedly státní příspěvky a věřily, že se tak podaří těžkou situaci rychle překonat. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. Podle politika čeká Česko nepředstavitelný úkol s umazáváním deficitu rozpočtu.

Dle ekonoma a europoslance Luďka Niedermayera je pozitivní, že se ekonomika po hluboké krizi poměrně rychle restartovala a že zafungovaly vládní podpory. „Nyní je poptávka vysoká. Například automobilky nejsou schopny dodat tolik vozů, kolik by mohly, protože nemají mikročipy. To bude zřejmě souviset s tím, že někdo před mnoha měsíci očekával, že oživování ekonomiky bude velmi pomalé a poptávka nižší,“ popsal Niedermayer v pořadu K věci.

Česká bankovní asociace ve své prognóze uvedla, že ekonomika roste 3,5procentní rychlostí a příští rok se toto číslo ještě zvýší. Běžní lidé ale podle Niedermayera vnímají spíše postupné zdražování. „Inflace je mnohem intenzivnější, než by ekonomové očekávali. Firmy nepočítaly s tím, že se ekonomika otočí tak rychle. V okamžiku, kdy je poptáváno více zboží, než kolik jsou firmy schopny vyrobit, řeší to zdražením,“ vysvětlil ekonom. Růst cen mohou povzbuzovat také velmi nízké úrokové sazby.

Na situaci po koronaviru reaguje řada firem. Mnoho restaurací zdražilo. „Chápu podnikatele, kteří rok byli v nesmírně těžké situaci, a když teď mají možnost o trochu zdražit a zvýšit si své příjmy, tak to udělají. Pokud jste firma a lidé chtějí dvakrát více výrobků, než jste schopni dodat, tak proč byste nezdražili,“ pronesl Niedermayer.

Rekordní schodek

„Když se podíváme na česká data o koronaviru, je jasné, že jsme udělali něco strašně špatně. Máme jeden z nejvyšších počtů obětí. A to je vyšší cena než pokles HDP,“ uvedl Niedermayer.

Pokles ekonomiky byl v České republice totiž průměrný. Na rozdíl od lidí neutrpěla takový zásah, což podle europoslance podrývá důvěru ve stát. „Pokud není schopen ochránit zdraví svých občanů, mnoho lidí mu pak nedůvěřuje,“ vysvětlil.

Schodek státního rozpočtu už v červenci dosáhl hodnoty téměř 280 miliard korun. Pro letošní rok se očekává jeho celková výše kolem 400 miliard korun. Podle Niedermayera se ale není třeba kvůli výsledkům stresovat, neboť jsou zapříčiněny státní podporou ekonomiky, která byla dle jeho slov správným krokem. Problém vidí příští rok. „Zatímco velká část zemí bude mít rozpočet v relativně slušné podobě, ten České republiky bude podle prognózy ministerstva financí v katastrofálním stavu,“ konstatoval.

Lepší výběr daní

Podle Niedermayera vláda neměla například zavádět slevu na jízdném, protože si to rozpočet nemohl dovolit. Následovalo zrušení daně z nemovitostí, která znamenala podstatný příjem pro stát, aniž by vláda řekla, jak tento deficit nahradí.

„Po volbách bude potřeba přijmout opatření. Strukturální deficit bude zhruba 300 miliard a nová vláda by z něj měla 150 až ⁠200 miliard umazat, což je ale nepředstavitelný úkol,“ řekl Niedermayer. Podle něj by krokem ke zlepšení mohl být lepší výběr daní. „Nízké zdanění práce bude třeba zachovat a zdroje se budou hledat jinde. První, co člověka napadne, jsou spotřební daně, například z alkoholu a cigaret, nebo uhlíkové daně,“ dodal Niedermayer.

Tagy: