PŘEHLEDNĚ: Elektronická občanka v praxi. Jak fungují eDoklady, kde platí a na co si dát pozor?

Už žádné šmátrání v peněžence pro kus plastu. Aplikace eDoklady má být vstupenkou do nové fáze digitalizace české státní správy. Díky ní je možné prokazovat svou identitu za pomocí mobilního telefonu a elektronického občanského průkazu. Prozatím má omezené využití, postupně by se ale aplikace měla rozšířit o další užitečné služby. Jak aktivovat eDoklady, kde platí, kdy je začnou uznávat i na ambasádách a na co si dát velký pozor? Podívejte se na přehled nejdůležitějších informací, který zpracovala redakce CNN Prima NEWS.

K čemu slouží aplikace eDoklady?

Cílem aplikace eDoklady je zjednodušit prokazování identity zavedením elektronické verze občanského průkazu. Občané ČR si tak vystačí jen s mobilním telefonem a plastovou kartičku mohou nechat doma. Prozatím platí v omezené míře, do budoucna se ale prokazování elektronickou občankou má rozšířit do více sektorů, stejně jako počet digitalizovaných dokladů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nařízení EU láme bezpečnost iPhonů. Škodlivé programy se dostanou snadněji do mobilu

Jak fungují eDoklady?

Aplikace eDoklady se při spuštění napojí na Portál občana (pokud má daná osoba připojení k internetu) a stáhne si nejaktuálnější údaje o příslušném dokladu – zatím pouze o občanském průkazu. Data pak zůstanou uložená v mobilním telefonu.

Jak zaregistrovat elektronickou občanku?

K úspěšné registraci je potřeba se přihlásit přes Portál občana a ověřit si tím svou identitu, například skrze bankovní identitu (což je také nejjednodušší cesta – více jsme o ní psali zde). Následně stačí následovat tento obrazový návod. V praxi jde o rychlý několikaminutový proces.

Kde všude je možné se prokázat elektronickou občankou?

Použití eDokladů – elektronické občanky konkrétně – se postupně zpřístupňuje dalším státním orgánům a institucím. V současnosti ji uznávají tyto úřady:

  1. Od 20. ledna 2024 – všechna ministerstva (vyjma zastupitelských úřadů), Český statistický úřad, Český úřad zeměměřický a katastrální, Český báňský úřad, Úřad průmyslového vlastnictví, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Správa státních hmotných rezerv, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Národní bezpečnostní úřad, Energetický regulační úřad, Úřad vlády České republiky, Český telekomunikační úřad, Úřad pro ochranu osobních údajů, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Národní sportovní agentura, Digitální a informační agentura.
  2. Od 1. dubna 2024 – Policie ČR. Ta má v terénu 6 500 zařízení, kterými může elektronické doklady přečíst. Používají je zejména příslušníci pořádkové, dopravní a cizinecké policie.
  3. Od 1. července 2024 – další státní orgány, například soudy, celní správa, hygienické stanice, Senát, Poslanecká sněmovna, finanční úřady, úřady práce, ČSSZ, živnostenské úřady, inspekce, pobočky Czech POINT na obcích s rozšířenou působností, Státní veterinární správa, katastrální úřady, matriční úřady, kraje či obce s rozšířenou působností a další.
  4. Od 1. ledna 2025 – ostatní orgány veřejné moci i soukromé osoby, kterým právní předpis stanovuje ověřit něčí totožnost nebo jiný osobní údaj. Například okrskové volební komise, školy, univerzity, zdravotní pojišťovny, banky, notáři, exekutoři, obce I. a II. stupně, obecní policie obcí I. a II. stupně, pošta či zastupitelské úřady v zahraničí.

Co je potřeba ke zprovoznění eDokladů?

Co se týče technické stránky, ke spuštění aplikace eDoklady stačí chytrý telefon s podporou Bluetooth a s fotoaparátem. V některých případech (registrace, ověření na přepážce, aktualizace údajů) může být požadován i přístup na internet pomocí WiFi nebo mobilních dat. Aplikace ke svému fungování potřebuje Android od verze 10 a iOS od verze 15.

Výchozím internetovým prohlížečem v mobilu musí být MS Edge, Google Chrome nebo Safari. Pokud máte jako výchozí prohlížeč nastavenou jinou aplikaci, může docházet k problémům při registraci.

A samozřejmě musíte mít vydaný platný český občanský průkaz. Aplikace eDoklady prozatím není určena pro cizince.

Kde stáhnout aplikaci eDoklady?

Pro správné fungování se doporučuje aplikaci eDoklady stáhnout pouze přes podporované oficiální služby Google Play (u Android zařízení) a App Store (u Apple zařízení). Aplikace nemusí fungovat správně u nepodporovaných alternativních verzí Androidu nebo po stažení z neoficiálních zdrojů, jako jsou Gspace, APKPure, Aptoid a další.

Proč nejsou podporované starší verze OS Android?

V případě zařízení využívajících starší verze Androidů či iOS nastává problém jak s kompatibilitou, tak bezpečností. S ohledem na možná rizika tak aplikace eDoklady funguje na operačních systémech Android od verze 10 a iOS od verze 15.

Jsou aplikace eObčanka a eDoklady to samé?

Ne, eObčanka a eDoklady jsou dva zcela odlišné projekty. eDoklady jsou mobilní aplikací, která slouží k prokazování se při fyzické kontrole. eObčanka je součástí občanského průkazu a slouží k přihlašování k on-line službám.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pozor, nejsem to já. CNN Prima NEWS brojí proti podvodným deepfake

Kdy je potřeba Bluetooth a kdy přístup na internet?

Budete-li ověřovat pomocí mobilní aplikace eDoklady, probíhá vše přes Bluetooth a bez nutnosti přístupu na internet. Podle zákona jsou ovšem platné údaje, které jsou mladší než 48 hodin. Pokud jsou údaje starší než 48 hodin, ověřovatel o tom bude informován a je na něm, zda bude údaje akceptovat, nebo zda vás požádá o jejich aktualizaci. K té už je pak přístup k internetu potřeba.

Budete-li ověřováni webovou čtečkou na přepážce, vše probíhá přes internet. Potřebujete tedy být on-line pomocí WiFi sítě ověřovatele nebo mobilních dat. Bluetooth zde potřeba není.

Co když není na místě připojení k internetu?

Pokud pojedete do míst, kde nebude mobilní signál ani internet, zaktualizujte si před cestou vaše údaje v aplikaci otevřením aplikace, když budete připojeni k internetu.

Přístup na internet potřebujete také při registraci, při níž se zároveň automaticky připojí doklad do aplikace.

Ovlivní konec platnosti fyzického občanského průkazu funkčnost eDokladů?

Ano. Občanka v eDokladech je vlastně elektronickou kopií vašeho fyzického dokladu. Pokud by vaší občance skončila platnost, doklad by vám automaticky zmizel i z eDokladů. 90 dní před koncem platnosti vaší fyzické občanky se v aplikaci začne zobrazovat upozornění, za kolik dní platnost končí.

Můžu se nadále prokazovat plastovou kartičkou občanky?

Ano, zde se nic nemění a měnit v blízké budoucnosti ani nebude. Stávající občanka je nadále platná a je možné se s ní prokazovat jako dosud.

Jsou eDoklady funkční také v zahraničí?

Ne. Zpočátku bude možné eDoklady využívat pouze v České republice. Od 1. ledna 2025 budete moci eDoklady používat na zastupitelských úřadech v zahraničí.

Budu moci eDoklady použít i ve volebních místnostech?

V tomto roce tato možnost ještě dostupná nebude. V okrskových volebních místnostech budete moci eDoklady využívat od 1. ledna 2025.

Jak zablokovat eDoklady, pokud někdo ukradne mobilní telefon i s nainstalovanou aplikací?

V případě ztráty nebo krádeže telefonu můžete v Portálu občana odpojit aplikaci eDoklady, čímž se zruší vaše registrace v tomto zařízení a nikdo se do aplikace nedostane.

Můžu mít v eDokladech i občanky svých blízkých osob?

Ne. Zatím není možné mít v eDokladech občanky svých dětí, partnera ani dalších blízkých osob.

Jak odpojit zařízení s eDoklady a přihlásit na něm někoho jiného?

Po odpojení eDokladů vyčkejte alespoň jednu hodinu, než budete registrovat jinou osobu. Mějte zároveň na paměti, že na jednom zařízení může být registrována pouze jedna osoba. Není možné mít například v jednom mobilu eDoklady více členů rodiny.

Co se stane, když při vstupu zadám PIN i potřetí chybně?

Dojde k odpojení aplikace eDoklady a bude potřeba projít procesem registrace znovu. Při registraci tak zadávejte pouze takový PIN kód, který si budete spolehlivě pamatovat.

MOHLO BY VÁM UNIKNOUT: Revoluce v medicíně. Česká AI čte rentgeny lépe než lékaři, digitalizace nemocnic ale tápe

Tagy: