Svědectví z letoviska, kde zabíjel žralok. Slovák popsal zarážející chování místních

Na rakouskou turistku zaútočil žralok šedý útesový, jehož délka se pohybuje kolem dvou metrů.

Útok žraloka v Hurghadě má dvě oběti

V egyptském letovisku zabíjel žralok. O život přišly dvě ženy – jedna Rakušanka a jedna Rumunka. Pláž je v místě útoku nyní hlídaná a nikdo nesmí do vody. Místní ale prý i tak nabízejí výlety lodí spojené se šnorchlováním. Podle slovenského turisty, který momentálně v Hurghadě pobývá, se tamní lidé obávají, že přijdou o svůj byznys a na odmítání nabídky výletu reagují podrážděně.

Žralok, který v Egyptě usmrtil dvě ženy, měl podle místních zhruba dva metry. Osmašedesátileté Rakušance ukousl ruku a nohu, žena zraněním následně podlehla. Po útocích mořského predátora úřady od soboty na tři dny uzavřely pláže v okolí místa neštěstí a rovněž zakázaly všechny aktivity v moři, a to včetně potápění, šnorchlování či windsurfingu. Do vod u Hurghady nesmějí vplouvat ani rybářské lodě.

„Moje rodina je od čtvrtka ubytována v části Sahl Hasheesh. Manželka šla v neděli ráno kolem osmi hodin k moři a přesto, že je zde velmi pozvolný vstup do moře, asi po deseti metrech ji okamžitě vykázala ochranka kvůli zákazu plavání,“ popsal pro web cas.sk Slovák, který momentálně v letovisku pobývá.

Podle slovenského webu může útok žraloka překazit byznys egyptským podnikatelům, kteří nabízejí výlety lodí. „Místní lidé, kteří mi nabízeli výlety lodí spojené se šnorchlováním, reagovali na mou odpověď, že nemám zájem, neboť se v té oblasti odehrály už dva žraločí útoky, podrážděně,“ sdělil Slovák. Prý odpověděli, že útoky se dějí i v Karibiku nebo USA a nikdo to tak mediálně neřeší. „Z jejich odpovědí jsem cítil, že se vysloveně bojí o svůj byznys,“ popsal muž ze Slovenska.

Zatím není jasné, zda smrt obou žen způsobil stejný žralok. Místní média ale uvedla, že se útoky staly ve vzdálenosti asi 600 metrů od sebe. Podle dokumentaristy a odborníka na žraloky Steva Lichtaga je však téměř jisté, že dvě oběti útoků v egyptské Hurghadě má na svědomí stejný žralok. „Dá se předpokládat, že zaútočí znovu. Pokud se ho nepodaří najít a zlikvidovat, což je velmi málo pravděpodobné, jedinec může dál pokračovat ve své ‚krasojízdě‘. Potravy tam má dost,“ varoval Lichtag.

Jeho kolega Richard Jaroněk by s takovým tvrzením byl opatrnější. „Nelze strašit lidi. Zvíře to zkusilo a může to zkoušet dál. Ale není to o tom, že bychom tu měli lidožrouta, to určitě ne. Je to zvíře, které je narušené,“ uvedl s tím, že jde o netypické chování.

Tagy: