Ekocida, zuří Ukrajinci kvůli přehradě. Hrozí zatopení Chersonska i problém v protiofenzivě

Rusové odpálili Kachovskou přehradu

Dopady zničení Kachovské přehrady

Zničením Kachovské přehrady se Rusko dopustilo „ekocidy“. Uvedl to šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Už v minulosti, kdy se Moskva a Kyjev vzájemně obviňovaly z plánu vyhodit přehradu do povětří, se mluvilo o nedozírných následcích. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj například sdělil, že by její zničení znamenalo katastrofu. Nyní má poničená konstrukce vliv i na ukrajinskou protiofenzivu.

Podle analytiků může unikající proud vody způsobit velké škody v okolí města Cherson a dalších obydlených oblastech podél řeky Dněpr. „Kachovská přehrada na délku měří více než 200 kilometrů, což je nesrovnatelné s čímkoliv, co známe z českého prostředí. Jedná se o přehradu s 18 miliardami kubíků vody, Lipno má pouhých 300 milionů kubíků. Kachovská přehrada tak má 60krát více vody než Lipno,“ přiblížil reportér CNN Prima NEWS Daniel Konewka.

Voda z poničené přehrady se bude rozlévat do oblasti k Chersonu, zasáhnout by mohla zhruba 80 obcí a postihnout tak desítky tisíc lidí. Ve velkém nebezpečí po zničení Kachovské přehrady bylo 16 tisíc obyvatel, uvádí Ukrajinci. Podle okupační správy záplavy ohrožují 22 tisíc lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Horor v Jahidne: Rusové věznili ve sklepě stovky Ukrajinců. Umírali vedle mě, líčí přeživší

„Probíhají evakuace, ale ve větším měřítku může být zničení přehrady ještě horší,“ podotkl reportér. Vodu z přehrady totiž využívá Záporožská jaderná elektrárna v chladicích věžích. „Kdyby došlo u elektrárny – která je největší v Evropě – k poškození, tak to může mít daleko větší dosah,“ dodal Konewka.

Ukrajina obviňuje z vyhození přehrady do povětří Rusko a Rusko zase ukazuje na Ukrajinu. Například šéf okupační správy v Nové Kachovce Vladimir Leonťjev tvrdí, že přehradu v noci ostřelovali Ukrajinci. Incident označil za teroristický útok.

Šedivý: Promyšlený krok Rusů

Již v minulosti prezident Zelenskyj varoval, že protržení hráze by mohlo mít katastrofální následky pro obyvatele žijící po proudu řeky. „Zničení přehrady by znamenalo rozsáhlou katastrofu,“ sdělil loni v říjnu. V úterý na Twitteru uvedl, že „ruští teroristé zničením přehrady potvrzují celému světu, že je třeba je vyhnat ze všech koutů ukrajinského území“. Šéf jeho kanceláře Jermak prohlásil, že se Rusko „zničením Kachovské přehrady dopustilo ekocidy“. Uvedl to na sociální síti Telegram.

Podle agentury Reuters je přehrada kritickým prvkem infrastruktury, cituje web CNN. Přehrada zásobuje vodou velkou část jihovýchodní Ukrajiny a Krymský poloostrov, který byl v roce 2014 anektován Ruskem. Přehrada již byla poškozena, a to v listopadu minulého roku při ostřelování. Satelitní snímky společnosti Maxar Technologies, které získala CNN, ukazují, že voda vytékala ze tří stavidel přehrady.

Jak v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS uvedl bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý, zničení přehrady bude mít vliv i na ukrajinskou protiofenzivu, která již začala. „Tento krok Rusové pravděpodobně udělali proto, aby zatopili území, z něhož by Ukrajinci mohli provést část protiofenzivy. Omezili tak schopnost ukrajinských manévrů, což si myslím, že byl jeden z hlavních úkolů, který k narušení přehrady vedl,“ sdělil.

Zároveň připomněl, že něco podobného na začátku ruské agrese udělali i Ukrajinci, a to na severu u Kyjeva. „Protiofenzivu to může omezit. Tento prostor bude velmi těžko průchodný. Přehrada sice byla poškozena předešlými boji, ale po opravě se po ní mohla vojska přesouvat. To je něco, co Rusové sledují a chtějí zabránit tomu, aby přehrada byla cestou, kudy by se Ukrajinci dostali dál směrem, kterým chtějí postupovat. Tedy na východ a pak na jih na Krym – což je hlavní směr, který Ukrajinci ve své ofenzivě deklarují,“ dodal.

Politolog Jan Šír ve vysílání CNN Prima NEWS doplnil, že Ukrajinci budou mít značně ztíženou cestu k tomu, aby překročili Dněpr v Chersonské oblasti. „To může vést k tomu, že pokud Ukrajinci něco takového plánovali, tak k tomu nesáhnou. Tímto způsobem jsou Rusové schopni zabránit nebo alespoň zbrzdit ofenzívu, která se buď chystá, nebo již skrze formovací operace probíhá. Současně za tím může být i snaha vyslat určitý vzkaz, ať už Ukrajincům, aby se podvolili – tam si myslím, že to úspěšné nebude – nebo směrem na Západ,“ sdělil.

Tagy:
voda armáda útok Moskva katastrofa pomoc evakuace CNN Prima NEWS přehrada záplavy Rusko Kyjev Jiří Šedivý dopady zničení Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Vodní nádrž Lipno protiofenzíva Andrij Jermak Kachovská přehrada