Ekonom Sedláček: Propad HDP je dobrý výsledek, krize nás posune do digitalizace

INTERVIEW 3.2.2021

„Propad českého HPD o 5,6 procenta je relativně dobrý výsledek, zachránilo nás, nemáme dluhy,“ uvedl host pořadu CNN Prima NEWS Interview ekonom Tomáš Sedláček. Podle něj je navíc současná situace příležitostí k digitalizaci státní správy. „Není potřeba, aby vše probíhalo osobně a abychom na vyřízení měli 30 dní jak za Rakouska-Uherska,“ zdůraznil.

„Jsou to dobrá čísla. Celý svět se prakticky zamknul, jak jen mohl. Bylo to nejsmutnější období nejen po ztrátách lidských životů, ale i ekonomiky,“ řekl ekonom a pedagog Tomáš Sedláček. Pokles o 5,6 procenta je tak podle něj relativně dobrý a přirovnal by ho k propadu v roce 2009. „Ukázalo se, že je naše ekonomika rezistentní,“ dodal.

Od horších výsledků nás zachránil fakt, že jsme měli relativně nízký objem dluhu. „Není to špatné vysvědčení, naše ekonomika měla oproti Západu výhodu,“ myslí si Sedláček.

Zároveň se téměř vše přesunulo na internet. „Přestěhovali jsme na internet drtivou část ekonomiky, která to unese. Přesunula se sem celá byrokracie, banky, pojišťovny, ale i školství. Lidská práce z dob před deseti lety se stává historií,“ uvedl Sedláček.

Českou ekonomiku přirovnává k tlustému boxerovi. „Sice nevyhraje v ringu, ale nedostane pořádnou ránu, protože má tukové polštáře,“ řekl s tím, že až pandemie skončí, nebudeme sice vzorem pro ostatní, ale alespoň opatrně začneme kopírovat ostatní. Sedláček by si ovšem přál více odvahy. „Měli bychom zkusit něco nového, celou byrokracii přestěhovat na internet. Proč čekáme na doklady ve frontě jak v komunismu? Udělali jsme pár věcí (v digitalizaci), ale od té doby spíme,“ zdůraznil.

Úředníci by mohli odejít z ministerstva na internet

Každá krize nás ale podle Sedláčka někam posune, a tato právě do digitalizace. „Není potřeba, aby vše probíhalo osobně a abychom na vyřízení měli 30 dní jak za Rakouska-Uherska. Teď je ideální příležitost začít znovu. Celé ministerstvo by mohlo agendu přesunout na internet a v kancelářích by mohli bydlet lidé, protože by tam úředníci neúřadovali,“ nastínil možnou budoucnost.

Česká republika by se podle něj zároveň mohla věnovat i takzvanému „brain drain“ (fenomén úbytku vzdělaných lidí, který se děje zemím, odkud chytří lidé mohou odjet za „lepším“, pozn. red.) tak, aby se u nás dobře žilo chytrým lidem. „Přivítat cizince má mnoho pozitiv a žádná negativa,“ myslí si Sedláček. Dále by doporučil zvyšovat lidský kapitál. „Hmotný má nižší váhu. Je to vidět, když malí investoři na Redditu porazili titány z Wall Street. Stačí jim jen připojení k internetu,“ upozornil.

Lidé by podle Sedláčka měli využít čas, který jim současná doba přinesla, a naučit se dobře anglicky nebo si zlepšit počítačovou gramotnost. „Je to podobně důležité jako schopnost číst a psát před x stoletími,“ tvrdí. Důležitý je i důraz na znalosti. „Taxikář, který má najednou volný čas, by se mohl zamyslet nad tím, co se může naučit, než aby promarnil čas sledováním Netflixu,“ řekl s tím, že on-line kurzy, které jsou často zadarmo, sice nenahradí vysokoškolský titul, ale na ten klade důraz čím dál méně lidí.

Sedláček také upozornil, že se tuzemsko už nikdy nedostane na takovou úroveň turismu, na jakou jsme byli zvyklí. „V Praze, ale i na vesnici je hodně restaurací, odvykli jsme se stravovat doma. Málokdy jsem narazil ve světě na město, kde existuje tolik hospod jako u nás,“ říká.

Tagy: