Ekonomka: Pomůže jen zvyšování daní nebo škrty. Slevy na jízdném jsou nepodstatné

Co na to vaše peněženka (1108)

Pokud chce vláda šetřit, měla by se zaměřit na velké položky, nikoli na slevy na jízdném. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekla ekonomka Ilona Švihlíková. Tyto škrty jsou podle ní jen minoritní položkou a jejich zrušení nijak zvlášť nepomůže. S tím však nesouhlasil ekonom Vladimír Pikora, který zrušení slevy na jízdném vnímá jako racionální.

Nová vláda chce šetřit, což se logicky musí někde promítnout. Fiala a spol. budou muset sáhnout na dotace, daně nebo slevy. Jenže podle ekonomky Ilony Švihlíkové třeba sleva na jízdném není položka, která by rozpočet „vytrhla“.

„Slevy na jízdném, to je sedm miliard... Když se strana, která schválí zrušení daní, jež tvoří až 100 miliard, teď tváří, že to nic nebylo a zruší položku za sedm miliard, tak se ptám, zda umí počítat. Je to minoritní položka, která se stala záhadným symbolem, kolem kterého se všichni točí,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS ekonomka Švihlíková.

Problém veřejných financí je podle ní velký a pokud je chce vláda řešit, bude muset zvyšovat daně, a to významně, nebo provést škrty a jít po velkých položkách. „Slevy na jízdném možná udělají psychicky dobře, ale problém to neřeší,“ podotkla v pořadu Co na to vaše peněženka Švihlíková.

„Nechce se mi věřit, že by se snížili na důchody, ale předpokládám za racionální, že se sáhne na slevy na jízdném,“ oponoval ekonom Vladimír Pikora. Daně podle něj už totiž moc zvyšovat nelze. „Naše daně odpovídají tomu, co je normální ve světě,“ dodal.

Podle Švihlíkové však vláda nemá dobře nastavené priority. „Když na první místo dáte rozpočet, on se nevznáší ve vzduchoprázdnu. Kde bude růstový motor? Chtít škrtat nebo zvyšovat daně, když se ekonomika propadá do recese, to je řízená sebevražda. Vláda musí kroky rozložit v čase i sociálně a mám pocit deja vu z roku 2010, jako by se nezměnil kontext,“ zkritizovala vládu.

Fialův plán na snížení schodku pod 300 miliard by se podle ní mohl povést v případě vyššího výběru daní díky růstu ekonomiky, ukončení covidové pomoci firmám nebo zrušení zvýhodněného jízdného pro studenty.

Tagy: