Emoce v Partii kvůli rozpočtu: Lidé pykají za vaši neschopnost, obula se Vildumetzová do vlády

Vina za vysokou inflaci jde za pětikoalicí, za jejíž neschopnost dnes občané pykají, vyčetla vládě v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Naopak šéf poslanců Jan Jakob (TOP 09) bránil dosavadní počínání vlády a její představený konsolidační balíček s tím, že je potřeba státní kasu zachránit po letech rozpočtové neodpovědnosti hnutí ANO. Do ostřelování vládních škrtů se v první části Partie opřel i bývalý ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO).

„Ozdravný balíček dopadá co nejcitlivěji na všechny vrstvy společnosti a bohužel byl naprosto potřebný, protože po těch osmi letech politiky rozpočtové neodpovědnosti, rozpočtové zkázy hnutí ANO, jsme museli udělat základní krok. Jsem rád, jak ta jednání dopadla, byť jsou velkým kompromisem,“ zhodnotil Jakob vládou představená opatření, která však u odborů vyvolala stávkovou pohotovost.

Plán naopak zkritizovala Vildumetzová. Výhrady měla například ke změnám v DPH či údajnému nepoměru omezování výdajů a zvyšování příjmů. „Na tiskové konferenci říkali, že 50 procent půjde do příjmové části a 50 procent do výdajové. To v žádném případě není pravda, chtějí především zvýšit daně. Realita, se kterou přichází vláda, bude 80 ku 20,“ rozhořčila se poslankyně. Podle Jakoba však opozice nemá vlastní realistické návrhy řešení: „Zavádíte teorii uspokojení všech potřeb, zároveň teorii nevyčerpatelnosti všech zdrojů a zároveň teorii nekonečného blahobytu.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda s námi balíček neřešila, neznáme ani rušené dotace, stěžuje si nový šéf svazu průmyslu

Opatření se zastal také bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti): „Z průzkumů vyplývá, že ten balíček je nezbytný. Lidé vnímají, že státní finance jsou v rozkladu a že nezbývá nic jiného než něco udělat. Na tom je shoda napříč společností. Dokonce i část voličů hnutí ANO vnímá tento problém a uznává, že je potřeba zasáhnout a dát státní finance do pořádku. Podle nás prostě není možné pracovat s tím perpetuum mobile na peníze, které vymyslelo hnutí ANO, že se budou snižovat daně a zvyšovat výdaje, a najednou se vše zázračně vyřeší.“

Vildumetzová se však dále pustila i do koaliční správy ministerstev. „Vy jste přišli do vlády a říkali jste, budeme šetřit a co jste udělali první? Máte nejvíce ministrů v historii. Nevejdou se ani do lavic. Schválili jste si nový služební zákon, abyste si mohli přivést armádu placených lidí na vaše ministerstva. Lidem říkáte, vy spořte, vy se musíte uskromnit.“ Jakob se ale bránil s tím, že předchozí vláda měla v součtu vyšší počet náměstků.

Balíček je vylhaný, říká Brabec

Do ozdravného balíčku se v první části pořadu pustil také Richard Brabec. Podle něj už exministryně financí Alena Schillerová (ANO) nachystala vlastní verzi konsolidačního plánu, který by pomohl snížit státní deficit. „Během covidu byla situace jiná, bylo třeba dát do ekonomiky více peněz. Díky tomu nerostla nezaměstnanost, nezavíraly se podniky,“ hájil kroky tehdejšího kabinetu. Zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, podle níž útraty za Andreje Babiše (ANO) nesouvisely s pandemickými opatřeními, označil za „pohádky ovčí babičky“.

Exšéf resortu pro životní prostředí podotkl, že i bývalá opozice a současná pětikoalice vyzývala tehdejší vládu v čele s hnutím ANO, aby do ekonomiky dala ještě více peněz. „A proč kritizujeme balíček? Je vylhaný. Po tříhodinové show vypadlo, že reálné je zvýšení daní. Na každého občana to je přes šest tisíc korun. Škrty dotací jsou vycucané z prstu. Nevěřím tomu ani náhodou. Největší částky zní hezky, ale jsou tam dotace na obnovitelné zdroje. I pan ministr životního prostředí (Petr Hladík z KDU-ČSL, pozn. red.) to moc dobře ví. Této vládě je radost dělat opozici, jen kdyby to neznamenalo takový průšvih pro tuto zemi,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS a dodal: „Představená částka měla jen opticky snížit deficit státního příjmu. Není ve výdajích, ale v příjmech. Je to neuvěřitelná věc. Ty peníze nemají ani odkud přijít. Třetina z toho stojí na vodě,“ uzavřel Brabec.

Více o sporech vlády s opozicí kvůli daňovým sazbám, rodičovským příspěvkům či dotacím se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
daně opozice inflace Partie Terezie Tománkové Richard Brabec úspory vláda výdaje Jan Jakob Jana Vildumetzová konsolidační balíček