Epidemioložka s bronzem na krku. Thomasová prošla Harvardem, před Tokiem se bála rakoviny

Jamajčanka Elaine Thompsonová-Herahová se díky parádnímu představení v Tokiu stala první sprinterkou, která vyhrála zlaté medaile ze stovky i dvoustovky na po sobě jdoucích hrách. Navíc překonala olympijský rekord. Nicméně se hodí nabídnout i příběh Gabrielle „Gabby“ Thomasové. Americká olympionička uzavírala po úterním běhu na 200 metrů pódium.

Ačkoliv cesta za tím, aby se stala třetí nejrychlejší ženou planety na dvoustovce, stála spoustu dřiny a práce, Thomasová u toho ještě zvládla najít prostor na to, aby absolvovala slavný Harvard. Prestižní univerzitou z města Cambridge prošli prezidenti, senátoři, slavné hollywoodské hvězdy, ale olympijský vítěz nebo olympijská vítězka? To tu ještě nebylo. I když nakonec nedosáhla na triumf, ke kterému jí scházelo 34 setin, jde o obrovský úspěch ženy, která se vypořádala s nadmíru náročným harmonogramem.

Že má výtečně nakročeno k tomu, aby vybojovala cenný kov pod pěti kruhy, ukázala už v červnu na americkém mítinku U. S. Olympic Track & Field Team Trials. 200 metrů zaběhla v čase 21,61 sekundy. Na tomto renomovaném závodě běžela v minulosti rychleji pouze legendární Florence Griffith-Joynerová v roce 1988.

Přitom jen krátce předtím se 24letá závodnice strachovala, jestli se vůbec bude moct na olympijské hry dostat. V květnu se totiž od lékařů dozvěděla, že má nádor na játrech. Nastala velká úleva, když později slyšela, že nejde o zhoubný tumor.

„Gabby“ Thomasová dlouho nebrala sprint přehnaně vážně. Věnovala se především školním povinnostem, do toho hrála fotbal i softbal, a proto několikrát přišla o národní atletické šampionáty. V juniorském věku se však do atletiky naplno ponořila a začala vynikat. Díky tomu neměla před přechodem na vysokou školu o nabídky nouze. Jak je totiž známo, ve Spojených státech si univerzity mladé talenty hýčkají. A ozval se i Harvard. Reprezentovat ho měla na 100 i 200 metrech, ve skoku dalekém i trojskoku.

Jako studijní obor si vybrala neurobiologii a globální zdraví i kvůli tomu, že její dvojče Andrew má diagnostikovanou poruchu pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a mladší bratr se vypořádává s autismem.

V roce 2019 úspěšně absolvovala Harvard, a i když už bylo jasné, že patří mezi světovou špičku, rozhodla se pokračovat magisterským studiem. Přemístila se do Texasu a na tamní univerzitě se vrhla do epidemiologie čili oblasti v současné době více než aktuální.

Když v úterý doběhla za Elaine Thompsonovou-Herahovou z Jamajky a stříbrnou Christine Mbomaovou z Namibie, byla ohromně šťastná. „Jsem stále v šoku. Nemůžu uvěřit tomu, že jsem vytasila takový čas (21,87, pozn. red.). Mým snem bylo dostat se na olympiádu, ne na ní vyhrát medaili. A teď se mi povedlo obojí. Budu si muset dát vyšší cíle,“ poznamenala usměvavá Thomasová.

Tagy:
Tokio rakovina Olympijské hry Namibie atletika Harvardova univerzita Cambridge univerzita olympijské hry USA sport Letní olympijské hry v Tokiu 2021 epidemiologie Jamajka sprinterka Gabrielle Thomasová Florence Griffith-Joynerová