Spor Británie s Francií? EU je v bránění vlastní hranice neschopná, má jasno politolog

Migranti míří z Francie do Británie v přecpaných člunech.

Matěj Trávníček o sporech Francie s Británií

Mezi Velkou Británií a Francií eskaluje spor ohledně migrace. Tisícům běženců původem ze severní Afriky či Blízkého východu Francie nestačí, a tak se snaží přeplout Lamanšský průliv a dostat se do Spojeného království. Podle politologa Matěje Trávníčka tento fakt dokazuje neschopnost Evropské unie krizi řešit.

Uprostřed evropské migrační krize, kdy se na periferii francouzského Dunkerku a kolem Calais kupí tisíce migrantů, poslal britský premiér Boris Johnson dopis prezidentu Macronovi do Paříže. Způsobil ale mezistátní napětí. Svá slova plná apelu zavěsil také na sociální sítě.

Francie se proto cítila dotčená. A to v době, kdy se chystal evropský mítink, který měl právě situaci u Lamanšského průlivu vyřešit. Do Calais na něj dorazili hostící Francouzi, Němci, Belgičané, Nizozemci i zástupci Evropské komise. Britská delegace sice do Francie původně pozvaná byla, po zmíněném sporu ale Paříž britskou ministryni vnitra Priti Patelovou ze seznamu hostů vyškrtla.

„Francouzi reagovali zkrátka jako Francouzi – hrozně uraženě,“ zmínil český politolog Matěj Trávníček, který dlouhodobě žije v Británii. Podle něj politici z Evropské unie jednají intenzivněji i z důvodu středečního neštěstí v Lamanšském průlivu, při němž po převrácení člunu zemřelo 27 migrantů.

„Byly mezi nimi i ženy a děti. To vzbudilo obrovský ohlas a vášně. V reakci na to psal Johnson dopis Macronovi. Nutno podotknout, že Británie finančně přispívá Francii na ochranu vnějších hranic EU, navíc nabízí společné pohraniční hlídky.“ dodal Trávníček.

Francie z krize přesto viní Spojené království. „Británie opustila Evropu, ale ne svět. Musíme tento problém vážně řešit, ale nestaneme se rukojmími britské domácí politiky. Migranti přicházejí do Calais a Dunkerku, protože je láká britský pracovní trh, kde můžete pracovat bez identifikace. Británie by měla tuto ekonomickou atraktivitu limitovat,“ prohlásil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

Chyba Británie, nebo Evropské unie?

Podle něj Británie musí otevřít „legální přístupové cesty pro migraci“, aby se lidé, kteří chtějí v Británii požádat o azyl, nevydávali ilegální cestou pomocí člunů přes Lamanšský průliv. „Děje se to, protože neexistuje legální cesta,“ uvedl ministr Darmanin. Politolog Trávníček však vidí problém spíš ve fungování hranic Evropské unie.

„Je potřeba říct, kde se ti migranti berou. EU je neschopná dodržovat režim na svých hranicích, které má chránit. Ti migranti se ve Francii nezjeví odnikud,“ řekl s tím, že mnoho těchto běženců se do Francie dostalo tak, že překonali bělorusko-polskou hranici a pak další státy EU. Problém migrace mezi Francií a Británií pak Trávníček přirovnal k Turecku a Řecku.

Británie by podle Darmanina měla změnit svou legislativu a přijmout odpovědnost. Ministr také uvedl, že zatímco Francie zaregistruje každý rok 150 tisíc žádostí o azyl, Británie jen 30 tisíc.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová v neděli uvedla, že neschopnost evropských politiků spolupracovat na řešení migrační krize na kontinentu povede v zimě k „ještě horším scénám“ v Lamanšském průlivu. Patelová slíbila, že bude i nadále usilovat o pokrok v jednáních a diskutovat s evropskými protějšky.

Britský přístup k migraci v pondělí kritizoval i lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, když prohlásil, že z něj cítí „šovinismus“. Nedělní krizové jednání o migrační krizi přes Lamanšský průliv považuje Asselborn za nedostatečné.

Tagy: