Diplomatka Hybášková musí za autonehodu rok a půl „sekat latinu“. Za volant nesedne

Jana Hybášková.

Opilá politička

Dopravní nehoda, při které bývalá europoslankyně Jana Hybášková zdemolovala v opilosti několik zaparkovaných aut, pro ni má hodně nepříjemnou dohru. Policisté jí totiž už sdělili podezření a státní zastupitelství v pátek rozhodlo o trestu. Nynější úřednici ministerstva zahraničí přitom hrozily až tři roky ve vězení.

„Kriminalisté ukončili práci na případu, kdy ženě bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Spis byl předán na obvodní státní zastupitelství Prahy 6,“ informovala o posunu v kauze Siřišťová.

A prokurátoři nelenili. „Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 v dotazované věci dnešního dne rozhodlo tak, že podmíněně odložilo podání návrhu na potrestání. Zkušební doba byla státním zástupcem stanovena ve výměře 18 měsíců,“ sdělil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Během tohoto alternativního trestu musí bývalá europoslankyně vést řádný život, sama se prý zavázala, že vůbec neusedne za volant. Pokud by se takzvaně neosvědčila, zahájí policie rovnou trestní stíhání. Obvyklý je v takových případech také tučný „odpustek“. „Podezřelá se mimo jiné k činu doznala, složila na účet státního zastupitelství peněžitou částku určenou státu na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti,“ doplnil Cimbala.

V Bělohorské ulici Hybášková během jedné ze srpnových nocí letošních prázdnin převrátila vlastní auto na střechu. Několik stojících aut poničila. Na místo se tehdy sjeli policisté i hasiči. „Příčiny této dopravní nehody jsou nadále v šetření, kdy pracujeme i s verzí, že tohle vozidlo mohl řídit taky někdo jiný,“ informovala v létě pražská policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Na začátku vyšetřování totiž nehodu doprovázely spekulace, kdo vlastně auto řídil. Někteří svědci mluvili o muži za volantem. Spolujezdcem bývalé europoslankyně byl její kolega z ministerstva zahraničí. Oba se tehdy vraceli ze setkání diplomatů a oběma policisté naměřili v dechu alkohol. Podle webu Aktu.cz měli oba nadýchat přes 1,5 promile.

Tagy: