Experti hodnotí Pavla: Trochu narcis, který v zahraničí boxuje mimo svou váhovou kategorii

Petr Pavel na motorkářské výstavě v pražských Letňanech.

Experti zhodnotili úspěchy a přešlapy Petra Pavla za prvních sto dní ve funkci prezidenta

Jako každý politik je i Petr Pavel trochu narcis a pořád chce být frajerem, který jede jako sympaťák na motorce. Ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS ke sto dnům prezidenta ve funkci to uvedl komentátor serveru Seznam Zprávy Václav Dolejší. Kriticky se k Pavlově koníčku vyjádřil i politolog Jan Kubáček, jenž připomněl, že i Václav Havel měl své záliby, kterým se však věnoval ve volném čase a neměl potřebu z nich dělat titulky. Společně s komentátorem webu Info.cz Martinem Schmarczem a politickým marketérem Jakubem Horákem zhodnotili i prezidentovy úspěchy a připomněli největší přešlapy.

Kubáček ve speciálním vysílání zmínil dva momenty, kdy ho prezident Pavel zklamal. „Prvním je projížďka na motorce, byla zbytečná. Prezident Václav Havel byl znám tím, že miloval šoférování. Jezdil si ale ve svém volném čase. Neměl touhu z toho dělat titulky, odlišovat se, vtahovat to do ekonomických a bezpečnostních nákladů. Ale chápu, že pro mnohé je to úžasné – prezidenta motorkáře ještě neměli. Beru to ale jako zbytečné gesto a impulz k tomu, být v titulcích a odlišovat se od předchůdců,“ vysvětlil politolog.

Druhou věcí, která ho zabolela více, byl Pavlův projev „v nevhodný čas na nevhodném místě“. „Šlo o projev v Terezíně. Na místě, kde jsou hroby nejen Židů z protektorátu Čechy a Morava, ale i českých politických elit – třeba z odboje či Sokola. Říct tam, že si máme připomínat historické chyby předků... možná měl být důstojnější,“ podotkl s tím, že tento výrok byl velmi nešťastný. „Musí si uvědomit, že slova prezidenta Petra Pavla mají jiný dopad než kandidáta, vojáka a občana Petra Pavla,“ upozornil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nepřišel jsem se zavřít na Hrad, raději budu kritizován za přílišnou aktivitu, říká prezident

Kriticky se k jízdě na motorce vyjádřil i Dolejší. „Je to trochu prkotina. Podle mě je Pavel trochu – stejně jako každý politik – narcis, který chce být tím frajerem, jenž jako sympaťák jede na motorce a je hrozně cool. Je to ale naprosto zbytečné. Příměr s Václavem Havlem mi přijde stejný – zkrátka když se někdo dostane do takovéto funkce, z čehož mu plyne řada výhod, tak by si mohl některé své koníčky odpustit,“ domnívá se.

Laťka po Zemanovi byla na zemi

Dodal však, že klady u Pavla převažují. „Což je dáno i tím, že ho můžeme hodně srovnávat s Milošem Zemanem. Není úplně složité překročit laťku, která ležela na zemi,“ rýpl si komentátor. Experti ve speciálním vysílání hodnotili také zahraniční politiku, jíž se Pavel věnuje.

„Trochu jako za Václava Havla. Náš prezident zase boxuje ve vyšší váhové kategorii, než by desetimilionové zemi příslušelo. V zahraničí je Pavel považován za vojáka a jestřába, kterého se ptají na válku na Ukrajině, a zároveň za někoho, kdo je slušný, ale i tak dokázal porazit populistu a miliardáře,“ popsal Dolejší a dodal, že prezident odpovídá upřímně a přiznává, že porážka Andreje Babiše (ANO) není jen Pavlova zásluha, ale také shoda okolností.

„Boxovat mimo svoji váhovou kategorii v zahraniční politice je záměr, protože v okolí prezidenta existuje plán, že by se stal hlavním hlasem Evropy ve vztahu k Ukrajině, což dává logiku. Jako bývalý přední činitel NATO ze všech politiků asi nejvíc rozumí vojenské složce toho, co se tam nyní děje. A koneckonců jsme Slované, a máme tedy k tomu co říct – stále jsme součástí bývalého východního bloku,“ doplnil politický marketér Jakub Horák.

Pavel zažívá fanouškovské období

Naplnit plán – stát se hlavním hlasem Evropy ve vztahu k Ukrajině – bude podle Schmarcze komplikované. „Budo to hodně těžké, aby přetlačil polského prezidenta Andrzeje Dudu. Polsko je větší země, jsou stejně dobří a razantní. Myslím, že by se neměl snažit ho přetlačit, ale spíše s ním tvořit duo. Poláci jsou prostě Poláci,“ dodal komentátor.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel k poslancům: Vnímám frustraci lidí. Překvapuje mě urputnost sněmovních bojů

Navzdory předchozím kritickým slovům politolog Kubáček výrazně ocenil jeden z prezidentových kroků. „Velmi ho ctím za to, že vytvořil formát setkání premiéra a jeho nejsilnějšího opozičního lídra. Věřím, že to udrží. Může tím situaci zklidňovat,“ podotkl. Dodal, že Pavel nyní zažívá fanouškovské období. „Solidně vykonává úřad, je to ale roztleskávačská etapa. Myslím, že to bude trvat pomyslný rok, než začne Pavel dělat nepopulární kroky. Tedy než začne podepisovat rozhodnutí, která projdou politickým bojem ve Sněmovně. Podpisem se prezident vyprofiluje a začne část lidí zklamávat,“ dodal Kubáček.

MOŽNÁ VÁM UNIKLO: Petr Pavel na tiskové konferenci zhodnotil prvních sto dní ve funkci prezidenta

Tagy: