Fandící novináři s flanelkou? Užiteční idioti, kritizuje Drtinová. Pustila se i do Witowské

S ostrou kritikou na účet „fandících novinářů ve flanelových košilích“ přišla novinářka a moderátorka DVTV Daniela Drtinová. V rozhovoru s Čestmírem Strakatým zdůraznila, že média v prezidentských volbách selhala. Z počínání kolegů jí bylo špatně: „Byla jsem zděšena a otřesena. Není to normální.“ Takzvaně na paškál si vzala i novinářku Světlanu Witowskou. Zejména jí vyčítala „cenzurovaní dotazů jiných novinářů týkajících se blízké osoby budoucího prezidenta“, který je zároveň partnerem Witowské. Řeč byla o diplomatu Petru Kolářovi.

„Po prezidentské volbě jsem byla hodně naštvaná. Podle mě média selhala, byť ne všechna. Jsou jedním z velkých poražených této volby. To, co jsem viděla – fandící novináře, oblečené ve flanelových košilích, natvrdo se zapojující do prezidentských kampaní jednoho z kandidátů, bezmeznou podporu na sociální sítích... nebylo mi z toho dobře,“ vzkázala Drtinová v rozhovoru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavlovi marketéři k sobotní tiskovce: Atmosféra byla šílená. I novináři řvali jak na fotbale

Zdůraznila, že byla zděšena a otřesena: „Rozhodně to není normální.“ Je toho názoru, že počínání jejích kolegů poškozuje novinářský stav dlouho dopředu. „Všichni se s tím svezeme, všichni budeme hozeni do jednoho pytle. Tohle jsou ti, kteří – když jde o jejich zájmy – ohnou pravidla a fandí některému z kandidátů. Byla jsem otřesena,“ sdělila.

Stejný názor vyjádřil také komentátor CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička v komentáři, který počínání novinářů zejména na tiskové konferenci po konci voleb kritizuje.

„Křepčení, radost, emoce. To k vítězství ‚vašeho‘ kandidáta patří. Není ale úplně šťastné tohle všechno dělat veřejně, když jste novinář. Politický novinář. Jen na sociálních sítích jsem zaznamenal tolik žurnalistického fandění Petru Pavlovi, že by se z toho dala udělat sama o sobě kampaň,“ podotkl Kvasnička.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Flanel u Pavla nebyl zvolen náhodně, říká stylistka

Drtinová prohlásila i to, že novinář, „který si obleče flanelovou košili, sám sebe postaví ke zdi a tam se střelí do hlavy“. „To jsou věci, které jsou absolutně nepochopitelné. Není možné, abychom se za noc stali fandícími novináři, kteří se zapojí do kampaně. To jsou užiteční idioti politiků,“ doplnila.

Witowská a cenzura dotazů

Následně připomněla další moment, který je podle ní absurdní. „Když začnou novináři cenzurovat otázky jiných novinářů, tak je to cesta do pekel,“ uvedla s odkazem na Witowskou. Drtinová nechápe, proč se Witowská ohradila vůči otázkám na svého partnera a blízkého spolupracovníka budoucího prezidenta Petra Pavla – Petra Koláře. Novináři totiž pracovali s myšlenkou, zda nenastává stejný model jako u Martina Nejedlého – extérního poradce Miloše Zemana, který měl prosazovat zájmy Ruska.

„Kolář pracuje ve firmě, která hájí americké zájmy. Ve chvíli, kdy jsme znali model Nejedlého – externího poradce, který nemá oficiální vazby na Hrad, ale je velmi vlivný a v dané době razil zájmy Ruska – přišel obdobný model u Koláře. Opět, externího poradce, který spolupracuje se silnou lobistickou firmou, jež má jistě své zájmy.  A tak nechápu, jak je možné, že se novinář (Witowská) ptá, proč ostatní novináři kladou otázky tohoto typu,“ uvedla. Sama Witowská na dotaz CNN Prima NEWS sdělila, že kritiku nebude vůbec komentovat.

Drtinová doplnila, že je s podivem, že má novinář tendence „cenzurovat otázky jiných novinářů jen proto, že člověk blízký budoucímu prezidentovi je jeho partnerem“. „Jde o to, že vzniká nový standard, kdy by se mohlo zdát, že je taková otázka neslušná. Za mě je neslušné, že se novinář zapojí do kampaně a poté radí ostatním novinářům, jak by měli dělat svou práci, jenom proto, že jeho partnerem je někdo, kdo by měl být připraven podstoupit i takto kritickou otázku,“ mínila Drtinová.

Dodala, že situace, kdy jsou novináři kritizování za to, že si dovolují na něco ptát, je nebezpečná zejména pro mladé a začínající žurnalisty. „Ukazuje to, že je normální zapojovat se do kampaně, pak mentorovat ostatní a zároveň být ve střetu zájmů a chovat se takto ke kolegům,“ uzavřela.

Jak podotkl Kvasnička ve svém komentáři – důvěra lidí v média neustále klesá. „Protože část Čechů jednoduše vidí, komu novináři fandí a komu ne,“ doplnil. Protipólem takové kritiky jsou hlasy zastánců novinářské angažovanosti. „Začínají se vynořovat moudra typu, že to mnozí novináři přehnali, když se jasně postavili na stranu Petra Pavla. Já bych řekl, že by to platilo, kdyby stál proti Pavlovi demokrat, který neohrožuje naši národní bezpečnost,“ napsal na Twitter například politolog Jiří Pehe.

I takový názor však může být podle některých nebezpečný. „Přičemž vůbec nejde o Babiše, který má být po zásluze kritizován – jako každý jiný. Jde o to, že pokud podle této logiky kandidáta „A“ uznáme za nepřijatelného, automaticky tím můžeme fandit kandidátovi „B“. Nyní byl kandidátem „A“ Babiš, příště to může být kdokoli jiný,“ podotkl ve své glose šéfeditor CNN Prima NEWS Lukáš Bek.

Tagy: