Fialovi ze světových lídrů věří nejméně lidí. Není to ani čtvrtina, říká průzkum

Pouze 23 procent. Takové důvěře se těší premiér Petr Fiala (ODS). Uvádí to průzkum společnosti Morning Consult, který sleduje oblibu světových lídrů i to, jak se občané staví k vývoji ve svých zemích. Nízkou podporu si však nevyžádal pouze český předseda vlády.

Český premiér se umístil podle posledního průzkumu nejhůře z 22 státníků, jejichž veřejnou podporu sleduje společnost Morning Consult. Fialovi důvěřuje pouze 23 procent Čechů, tedy ani ne čtvrtina občanů. Naopak 70 procent lidí mu nevěří. Největší oblibě se předseda vlády těšil v březnu, kdy mu důvěřovalo 41 procent Čechů.

Za postupným propadem pravděpodobně stojí aktuální situace. Tedy válka na Ukrajině, energetická krize a obavy z budoucnosti. Podobně se propadá i nálada občanů s tím, jakým směrem se Česká republika ubírá. Celkem 80 procent z nich si myslí, že se tuzemsko vydalo špatným směrem. Pouze pětina lidí si myslí opak.

Kdo patří mezi premianty

Fiala však není jediný, komu věří zhruba čtvrtina občanů. V těsném závěsu se drží jihokorejský prezident Jun Sok-jol (24 procent), polský předseda vlády Mateusz Morawiecki (26 procent) či končící britský premiér Boris Johnson (27 procent). Údaje o lídrech i vývojích v jednotlivých státech vycházejí ze sedmidenního průměru dospělých obyvatel zemí. Zároveň se však počítá s až 4procentní odchylkou. Je tak možné, že se výše zmínění státníci umístili na stejné příčce.

A kdo naopak září? Největší důvěře se těší indický premiér Narendra Modi (75 procent). Na druhém místě se umístil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (65 procent) a pomyslný bronz si vysloužil premiér Austrálie Anthony Albanese (58 procent). Z evropských státníků se největší důvěře těší švédská premiérka Magdalena Anderssonová a italský předseda vlády Mario Draghi (oba 53 procent), který nedávno rezignoval.

Morning Consult je globální společnost se sídlem v USA, která se od roku 2014 zabývá průzkumy rozhodování. Specializuje se na technologii on-line průzkumu. V rámci vlastní platformy Political Intelligence se zaměřuje na průzkumy veřejného mínění o volbách, volených představitelích a volebních otázkách. Na důvěru lídrů se občanů dotazovala od 27. července do 2. srpna. Vzorek se liší podle velikosti země, většinou se jedná o 500 až 5 000 respondentů.

Jsou Ukrajinci vládě přednější?

Průzkumy veřejného mínění však nejsou jedinou zpětnou vazbou, kterou státníci dostávají. Kritiku či podporu si mnohdy vyslechnou i od politologů či expertů. Například politolog Jan Kubáček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS přiblížil, jaký další aspekt může Fialovu kabinetu škodit.

„Mohlo být hůř, a to vzhledem k tomu, jak zatím vláda relativně přehlíží situaci českých domácností,“ popsal Kubáček. Vládě vytkl, že se dostatečně nestará o české občany například v oblasti energetické krize. Uznal přitom, že se Fialův kabinet velkou měrou stará o uprchlé Ukrajince, očekával by ale stejnou starost i o české občany. „Kdyby tak intenzivně pracovali vůči Čechům a českým problémům, tak jsou dneska v úplně jiných pozicích,“ uzavřel.

Tagy: