Flegr, Dušek, Prymula. Kdo jsou odborníci na koronavirus a co mohou rozhodnout?

Názory na koronavirus v médiích čteme nebo slyšíme od různých odborníků, lékařů, biologů. Jak se v nich vyznat, čí názory jsou důležité a kdo má ve finále pravomoci něco rozhodnout? Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled.

Roman Prymula

Roman Prymula s největší pravděpodobností tento týden ve vládě skončí, premiér Andrej Babiš (ANO) s ním však dál počítá do odborného týmu. Dá se říct, že doteď spolu s ním a ministrem vnitra a šéfem Ústředního krizového štábu Janem Hamáčkem (ČSSD) měl co se týče rozhodování o opatřeních o koronaviru největší pravomoci. Babiš ho povolal, protože ho považuje za odborníka a důvěřuje mu. Stojí za ním i prezident Miloš Zeman.

Prymulovy názory se objevovaly v médiích od začátku epidemie, část veřejnosti ho považuje za velmi striktního. Nejdříve se vyjadřoval z pozice náměstka ministra zdravotnictví, po odchodu z resortu se stal vládním zmocněncem pro vědu a výzkum.

V resortu zdravotnictví působil Prymula už za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Pracoval jako poradce tehdejšího ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, který ho v roce 2017 jmenoval náměstkem. Prymula je profesorem pro obor hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie. V minulosti byl prorektorem a následně rektorem královéhradecké Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně. Mezi roky 2009 a 2016 byl ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Ladislav Dušek

Ladislav Dušek je ředitelem Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Úřad zajišťuje sběr, kontrolu, zpracování, analýzu a publikování dat informačních subsystémů. Zjednodušeně řečeno je tak šéfem statistiků, kteří sbírají a prezentují data – v současné situaci hlavně o koronaviru.

Dušek se účastní tiskových konferencí na ministerstvu zdravotnictví. Spolupracuje s vládou, i když podle informací CNN Prima NEWS mezi oblíbence premiéra Babiše nepatří. Dušek často prezentuje, kolik je nakažených, jaké jsou predikce, scénáře a jak se mění reprodukční číslo.

Ve funkci v ÚZIS je od roku 2014. Věnuje se především matematické biologii, biostatistice, analýze a hodnocení biologických a klinických dat, aplikaci statistických metod v biologii a medicíně.

Jaroslav Flegr

Jaroslav Flegr je evoluční biolog a parazitolog. Část lidí ho považuje za „šíleného“ profesora. Na svém Facebooku rozmlouvá s koucourem Micíkem a věští z křišťálové koule. S vládou nemá oficiálně nic společného, není v žádné pracovní skupině na ministerstvu zdravotnictví.

Jeho názory přesto v médiích silně rezonují. A to především z jednoho důvodu – téměř přesně se trefil do data, kdy bude v Česku přes tisíc pozitivně testovaných za jediný den. Už začátkem září prohlásil, že vláda by měla šlápnout na brzdu, jinak budou desetitisíce mrtvých.

Roman Šmucler

Roman Šmucler je prezidentem České stomatologické komory. Jeho názory jsou slyšet velmi často, k pandemii se vyjadřuje už od jejího počátku, patřil mezi zaryté odpůrce nošení roušek. V létě byl členem Ústředního krizového štábu, nominovala ho do něj TOP 09. V krizovém štábu už Šmucler nesedí a vedení topky je na něj „naštvané“.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se začátkem října nechal slyšet, že lituje toho, že jeho strana na jaře Šmuclera do krizového štábu nominovala. Šmucler se podle Kalouska zbláznil a jako „ředitel zeměkoule“ se pustil do řešení všeho.

Šmucler patří do skupiny lékařů, která vládu vyzvala k uvolnění restrikcí. Ministr zdravotnictví Šmuclera zkritizoval, že se vyjadřuje k tématům, kterým jako zubař nerozumí. Šmucler nemá žádné rozhodovací pravomoci, co se týče vládních nařízení. Je však členem vědecké rady ministerstva zdravotnictví, která vznikla před dvěma lety, má ale na starosti i jiné věci než koronavirus.

Rastislav Maďar

Rastislav Maďar je epidemiolog, který na jaře a v létě vedl pracovní skupinu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pro uvolňování karanténních opatření. Maďar byl zastáncem toho, aby se už v srpnu začaly znovu nosit roušky. Po rozporech ale z ministerstva zdravotnictví odešel.

V současnosti tak nemá vliv na rozhodování kabinetu, během jara ale spolu s Romanem Prymulou patřil mezi odborníky, kterým vláda naslouchala. S Prymulou však měli napjaté vztahy, což se projevilo i při volbě děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Ministr zdravotnictví podpořil Maďarova protikandidáta.

Maďar nakonec ve volbě zvítězil a fakultu povede. Předtím působil na Ostravské univerzitě jako vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví, je odborníkem na cestovní medicínu.

Jarmila Rážová

Epidemioložka a od června 2020 hlavní hygienička České republiky, náměstkyně ministra zdravotnictví. Na postu vystřídala Evu Gottvaldovou, která podle vlády svůj post v době začínající pandemie nezvládla. Rážová předtím působila jako ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Když nastupovala do funkce, uvedla, že se chce zaměřit na personální a technologické posílení hygienických stanic. Při jejím jmenování tehdejší ministr Vojtěch uvedl, že hlavním úkolem Rážové je udržet pod kontrolou lokální ohniska koronavirové nákazy a také rozvoj chytré karantény.

Rážová vystudovala Lékařskou fakultu hygienickou a absolvovala doktorský program v oboru hygiena na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

Tagy: