Kreml zparchantěl, ignoruje základní vojenské poučky, míní plukovník. Zhodnotil i Ukrajince

Zničený ruský tank. Jeden ze symbolů statečného ukrajinského odporu.

Rozhovor s náčelníkem Vojenské policie Otakarem Foltýnem

Hrozbu z Ruska jsme podcenili. V pořadu Nový den to konstatoval náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn. Zároveň ale podotkl, že stejnou chybu udělaly i další země. Následně přiblížil, jakým způsobem ukrajinská armáda koná při obraně své země a jakou reakci může Západ od Ruska čekat.

„Hrozbu z Ruska Česká republika podcenila. Po skončení studené války jsme vybírali mírovou dividendu. Přišla úleva, že studená válka skončila porážkou Sovětského svazu, a tak jsme my i další evropské státy začali demilitarizovat. Dávalo to z hlediska obrovských armád logiku, jenže jsme zašli moc daleko,“ vzkázal Foltýn.

Dodal, že když se podíváme na zprávy české zpravodajské služby, a nejen té, tak zjistíme, že na tento problém odborníci upozorňovali v předstihu. Zároveň zdůraznil, že válka na Ukrajině a útoky Ruska jsou nejintenzivnější hrozbou české bezpečnosti za posledních 30 let.

Foltýn následně okomentoval také aktuální situaci v napadené zemi. „Ukrajinská ofenziva zrychluje a zpomaluje v souvislosti s velmi dobrým vyhodnocováním Ukrajinců. Jsou stateční a snaží se bránit velkou část území. Jenže nechtějí opakovat ruské chyby a odtrhnout se od zásobování. Kdyby to přepálili, vedlo by to k roztržení. Zatím do dělají velmi šikovně,“ uvedl.

Podotkl, že reakce Ruska bude neracionální. „Velmi pravděpodobně ignoruje základní vojenské poučky a některé aktivity, které provádí nejen na bojišti, ale i mimo něj, jsou iracionální. Přitom nemají žádný vliv na vojenskou situaci. Nepočítejme s tím, že se Rusko bude chovat racionálně. Cílem Putina není jen vojenský úspěch, ale primárně udržení moci kremelského režimu. A ten už doslova zparchantěl,“ uzavřel.

Jak hodnotí migrační krizi? A zavedl by kontroly na hranicích s Německem? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: