Francie deportuje syna Usámy bin Ládina. Místo malování měl oslavovat terorismus

Francie se rozhodla vyhostit ze země Omara bin Ládina, syna zabitého šéfa teroristického hnutí Al-Káida Usámy bin Ládina. Jako důvod uvedla jeden z jeho příspěvků na sociálních sítích, kterým měl oslavovat terorismus. Kromě toho se do Francie podle nařízení nesmí vrátit. Bin Ládin mladší poslední roky trávil na severu země a vyhoštěn nebyl i díky tomu, že jeho manželka má britské občanství.

Omar bin Ládin žil podle agentury Reuters po několik let v severofrancouzském regionu Orne se svou britskou manželkou. Leckoho možná překvapí jeho běžná činnost v zemi galského kohouta – maloval, a to zejména krajinu v okolí malebných normandských vesniček.

ČTĚTE TAKÉ: Bráníme civilizaci na sedmi frontách, hřímá Netanjahu. Jaké nepřátele má na mysli?

Proces o jeho deportaci zahájil příspěvek na sociálních sítích z roku 2023, kde měl syn nechvalně proslulého teroristického vůdce glorifikovat terorismus. Francouzi ani média však nezmiňují, o který příspěvek šlo či co v něm zaznělo.

Lokální francouzský týdeník Le Publicateur Libre informoval, že údajně šlo o příspěvek k výročí smrti Omarova otce. Usáma bin Ládin byl americkými jednotkami 1. května 2011 v pákistánském Abbottábádu, kde se skrýval.

Jisté každopádně je, že Omar bin Ládin musí z Francie pryč. „Zákaz z naší administrativy zajistí, že se pan bin Ládin nemůže do Francie vrátit a to z jakéhokoliv důvodu,“ uvedl na sociální síti X francouzský ministr vnitra Bruno Retailleau, který nařízení o deportaci sám podepsal. Nedodal, kam nyní bin Ládin má zamířit.

Omar bin Ládin je podle dostupných údajů čtvrtým dítětem zabitého teroristického lídra, který měl mít až přes 20 potomků.

Podle svých slov bin Ládin mladší absolvoval s teroristy Al-Káidy výcvik coby mladistvý, ale v roce 2000 měl prý organizaci opustit. Údajně nechtěl zabíjet civilisty a jeho otec mu odchod neměl rozmlouvat. V rozhovoru pro ABC News v roce 2010 Omar bin Ládin tvrdil, že jako dítě byl často bit. Podle této televize však zároveň trpí schizofrenií.

PODÍVEJTE SE: Rok od útoku Hamásu. Teroristé stále drží rukojmí, Izrael čelí protestům za ukončení války

Tagy:
Francie terorismus politika sociální síť Usáma bin Ládin Reuters Al-Káida trestná činnost malířství trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír Orne Omar bin Ládin