Rok od útoku Hamásu. Teroristé stále drží rukojmí, Izrael čelí protestům za ukončení války

V Izraeli demonstrovaly tisíce lidí za dohodu o propuštění rukojmích.

Rok od masakru v Izraeli

Je tomu přesně rok od chvíle, kdy ozbrojenci z palestinského teroristického hnutí Hamás zaútočili na izraelské území. Následně začali zabíjet nejen tamní vojáky, ale především civilisty – jak Izraelce, tak cizince. Další při nájezdech zajali a odvlekli do Pásma Gazy. Reakce Tel Avivu byla jednoznačná. Už řadu měsíců probíhá v Pásmu Gazy izraelská ofenziva, jejímž cílem je potlačit Hamás a osvobodit rukojmí. Konflikt se mezitím rozšířil i do sousedního Libanonu, kde Izraelci bojují s hnutím Hizballáh. To vše zpovzdálí sleduje Írán, který obě teroristická hnutí podporuje a na Izrael už vyslal mohutné salvy raket a dronů.

Zhruba 1 200 mrtvých a 250 unesených civilistů. Taková je tragická bilance řádění teroristů ze 7. října loňského roku, kdy bojovníci Hamásu vyrazili z Gazy na izraelské území. Jedním z hlavních terčů jejich aktivit se stal hudební festival Nova. Jen tam zemřelo na 300 lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Izraelka EXKLUZIVNĚ o 7. říjnu. S dětmi jsem seděla v úkrytu, manžela zabili teroristé

Hamás kromě toho do Pásma Gazy unesl více než dvě stovky rukojmích, a to včetně cizinců. Sociální sítě zaplavila videa zobrazující, jak teroristé se zadrženými civilisty zacházejí.

Symboly útoku se staly například teprve 19letá krví zbrocená Naama Levyová, kterou teroristé pořezali a tahali za vlasy z auta, nebo 85letá izraelská seniorka Yaffa Adarová jedoucí v bugině s teroristy. Stojí za zmínku, že s příbuznými Adarové se jen pár dní po útoku setkal v Tel Avivu český ministr zahraničí Jan Lipavský (dříve Piráti, nyní nestraník). CNN Prima NEWS byla tehdy jako jedno z mála médií přímo u toho.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na útok reagoval invazí svých vojsk do Pásma Gazy. Cíle byly jasné – zlikvidovat vedoucí představitele Hamásu, ale především zachránit rukojmí. Část z nich se skutečně podařilo dostat pryč. Některá rukojmí Izraelci s Hamásem vyměnili, jiná se podařilo osvobodit při vojenské operaci. Mnozí z rukojmích však prokazatelně nepřežili a další jsou dodnes nezvěstní. Není jasné, zda jsou stále naživu.

Mezitím se rozhořely v Pásmu Gazy boje a do hustě zalidněné oblasti začaly dopadat izraelské rakety. Místní úřady, které jsou však zcela pod kontrolou Hamásu, uvádějí, že dosud kvůli útokům zemřelo přes 40 tisíc lidí. Izrael navíc rozjel ofenzivu na druhé frontě, konkrétně na severu v Libanonu, kde bojuje s teroristickým hnutím Hizballáh. Při bojích a raketových úderech však umírají i tamní civilisté.

Samotný Izrael navíc už podruhé čelil salvám raket a dronovým útokům ze strany Íránu. Jedna z předních mocností Blízkého a Středního východu totiž dlouhodobě zmíněná teroristická hnutí podporuje a židovský stát neuznává.

Protesty za rukojmí i proti Izraeli

Nyní v Izraeli probíhají vzpomínkové akce k prvnímu výročí krvavého útoku. Prezident Izraele Jicchak Herzog držel minutu ticha společně s dalšími lidmi v kibucu Reim. Právě toto místo patřilo mezi ty, které teroristé před rokem napadli.

Izraelci si smutné výročí připomínají kromě jiného vzpomínkovou ceremonií, kterou připravila Netanjahuova vláda. Hrozí však poměrně silné riziko, že akce může být narušena. Netanjahu totiž čelí kritice ze strany řady Izraelců a zejména příbuzných unesených civilistů, že toho dělá málo pro záchranu rukojmích.

Netanjahu je obecně terčem kritiky, a to nejen doma. V Izraeli mu mnozí spílají, že se dost nesnaží o záchranu rukojmí a vyčítají mu, že měl více usilovat o dohodu s Hamásem. Jiní pro změnu požadují, aby Izrael své útoky ještě zesílil.

Ve světě se už navíc zhruba rok konají demonstrace proti Izraeli a na podporu Gazy. Na těchto akcích, které probíhají kupříkladu v USA, zejména na tamních univerzitách, ve Velké Británii, ale také v České republice, často zaznívají protiizraelská hesla. Třeba známé „From the river to the sea Palestine will be free“ („Od řeky k moři, Palestina bude svobodná“; heslo slibující zánik Izraele a jeho nahrazení Palestinou; pozn. red.).

Na amerických univerzitách se kromě toho často stávají terčem nadávek i fyzických útoků židovští studenti. Zajímavá je pak čerstvá zpráva britského deníku Daily Mail, podle níž zhruba 13 procent mladých lidí ve věku 18 až 24 let nevěří informaci, že Izrael byl loni 7. října napaden Hamásem, a teroristickému hnutí vyloženě fandí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejvyšší vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtvý, potvrdilo hnutí. Měl zahynout při náletu

Tagy:
válka Izrael protest Pásmo Gazy Palestina Hamás Benjamin Netanjahu rukojmí útok Hamásu na Izrael trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír