Frühlingová: Ať se každý projevuje, jak chce, pokud tím neubližuje. Šibenice už jsou moc

Iva Frühlingová

Co Čech, to politik! (201)

Je vystavování šibenic před Poslaneckou sněmovnou stále svobodné vyjádření, nebo jde o věc za hranicí zákona? I na toto téma diskutovali hosté v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS. „Ať se každý projevuje, jak chce, pokud to nikomu neubližuje,“ řekla zpěvačka Iva Frühlingová.

Demonstranti už podruhé za poslední týden demonstrovali před Poslaneckou sněmovnou, aby vyjádřili nesouhlas s novelou pandemického zákona, kterou chce prosadit vládní pětikoalice. Protestující v obou případech vztyčili v blízkosti Malostranského náměstí maketu šibenice.

„Jsem liberální a svobodomyslná. Je ale fakt, že šibenice jsou za mě už moc. Ať se každý projevuje, jak chce, pokud to nikomu neubližuje,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS zpěvačka Iva Frühlingová.

Podobného názoru byl i další host pořadu, právník Tomáš Sokol. „Jsem velmi liberální. Myslím, že občané mají právo se vyjadřovat. Že přijdou se způsobem, který považuji za neadekvátní, ještě neznamená, že by to bylo za hranicí zákona. Nepřijde mi to normální, ale že by se tím mělo zabývat vnitro, si nemyslím,“ uvedl.

Zatímco v úterý protestující pověsili na maketu pytle s nápisy „Ekonomika“ či „Vzdělávání“, před týdnem nesla cedule doprovázející šibenici hlášení „Všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici“. Podobnému útoku čelil o víkendu i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Ten k malé šibenici postavené před jeho domem obdržel také vzkaz „Vlastizrádce“.

Budoucí policejní prezident Martin Vondrášek považuje makety šibenic na protestech proti přijetí novely pandemického zákona za krajně nevhodný a nešťastný symbol. „Pakliže ale šibenice nesměřuje ke konkrétní pohrůžce osobě či skupině a symbolizuje nesouhlas třeba s politikou, problematikou vzdělávání a podobně, z našeho pohledu je to krajně nešťastný, ale nikoli nezákonný projev,“ řekl.

Také vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že se s šibenicemi na demonstracích vnitřně smířit nedokáže. Zastal se ale policistů, kteří podle něj nemohou zasáhnout, pokud není nenávist určena konkrétní osobě nebo skupině osob. Vzhledem k tomu, že v případě Vondráka se jednalo o konkrétnější útok, činem se zabývá policie.

Tagy: